Right Livelihood

Dodijeljen "alternativni Nobel", nagrađena i Greta Thunberg

Thunberg nije mogla prisustvovati dodjeli, pa je videoporukom poručila: „Borba se nastavlja, mi nikada nećemo stati“.
Kultura / Flash | 05. 12. 2019. u 08:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrada Right Livelihood, prozvana „alternativnom Nobelovom nagradom“, dodijeljena je u srijedu na ceremoniji u Stockholmu, a među dobitnicima je i klimatska aktivistica Greta Thunberg.

Thunberg je nagrađena zbog „inspiriranja i osnaživanja političkih zahtjeva za hitno djelovanje po pitanju klimatskih promjena, na temelju znanstvenih činjenica“, naglasio je žiri koji dodjeljuje tu nagradu.

Thunberg nije mogla prisustvovati dodjeli, pa je videoporukom poručila: „Borba se nastavlja, mi nikada nećemo stati“.

Tu je poruku snimila u Lisabonu u koji je stigla u utorak nakon trotjednog putovanja Atlantikom, odbijajući letjeti zrakoplovima jer su štetni za okoliš. Thunberg je na putu za Madrid gdje se održava klimatska konferencija Ujedinjenih naroda.

Šesnaestogodišnja Šveđanka je u kolovozu 2018. započela „školski štrajk“ ispred švedskog parlamenta. Taj je događaj inspirirao prosvjede srednjoškolaca diljem svijeta.

Ona je „Ivana Orleanska klime“, rekao je o Thunberg Johan Rockstrom, čelnik instituta za klimatska pitanja u Potsdamu.

Osim nje, nagrađeni su i aktivistica Aminatou Haidar iz Zapadne Sahare, te brazilski urođenički aktivist Davi Kopenawa. Četvero pobjednika dobit će oko 94 tisuće eura nagrade. Haidar više od 30 godina zagovara neovisnost Zapadne Sahare, teritorija koji Maroko svojata od 1975. godine.

Ona je u svom govoru kritizirala države poput Španjolske i međunarodna tijela poput UN-a i EU-a jer nisu pomogli narodu Sahrawi.

Kopenawa, pripadnik plemena Yanomami, nagrađen je uz organizaciju Hutukara Yanomami za zaštitu amazonske prašume.

Četvrti dobitnik nagrade je kineska odvjetnica Guo Jianmei, zbog svog „pionirskog i ustrajnog rada“ na ženskim pravima u Kini.

Ona i njezini suradnici su od 1995. dali besplatne pravne savjete više od 120 tisuća žena, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close