Profesionalno izvještavanje

Proglašeni dobitnici novinarske nagrade 'Srđan Aleksić 2020'

Na ovogodišnji Natječak za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ stiglo je ukupno 18 prijava novinarki i novinara i 8 prijedloga nevladinih organizacija.
Kultura / Flash | 09. 12. 2020. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlukom četvoročlanog žirija dobitnice prve nagrade „Srđan Aleksić“ za profesionalno izvještavanje u 2020. su novinarke Minela Jašar Opardija sa televizije N1 (Kategorija 1) i Emina Dizdarević sa Balkanske istraživačke mreže - BIRN (Kategorija 2).

U Kategoriji 1 u kojoj organizacije civilnog društva nominuju novinare čije izvještavanje smatraju društveno odgovornim i profesionalnim, pored prvoplasirane Opardije, drugu nagradu osvojila je Kristina Ljevak, slobodna novinarka, a Specijalnu plaketu Lidija Pisker, sa portala media.ba.

U Kategoriji 2, gdje su novinari imali mogućnost da kandidiraju svoje radove, drugu nagradu je osvojio dvojac Hilma Unkić i Ajdin Kamber, sa portala diskriminacija.ba, a treću nagradu Alema Kazazić sa Federalne TV (FTV).

Na ovogodišnji Natječak za novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ stiglo je ukupno 18 prijava novinarki i novinara i 8 prijedloga nevladinih organizacija.

Prema obrazloženju žirija dobitnica nagrade Minela Jašar Opardija svojim temama pristupa je „izvrsno, potrudila se saslušati više strana i iznijeti priče na jako kvalitetan način. I to na način da nisu tek jedna od niza priča kojom se mora popuniti stranica, prevariti za klik i potrošiti koja minuta na ekranu, već tjeraju na razmišljanje o problemima kojih možda nismo ni svjesni''.

Emina Dizdarević dobila je prvu nagradu jer je na poseban, analitičan i kreativan način osvijetlila teme kojima su se bavili i mnogi drugi novinari, ali je ona to učinila na drugačiji način i iz drugačijeg ugla. Na komisiju je najjači utisak ostavila njena priča o tome kako su organizatorima Povorke ponosa u Sarajevu postavljene posebene “prepreke” u ostvarivanju prava LGBT osoba na mirne javne prosvjede.

Dobitinica druge nagrade Kristina Ljevak nagradu je dobila za seriju tekstova o Povorci ponosa i problemima sa kojima se suočavaju LGBT osobe u BiH, ali i o teško izborenim uspjesima njihovog aktivizama i borbe za pravednije društvo.

Specijalnu plaketu za analizu dobila je Lidija Pisker koja se u svojim tekstovima analitički i sveobuhvatno bavi pitanjima diskriminacije i ljudskih prava. U svojim tekstovima ima dosta zanimljivih sugovornika što doprinosi zanimljivosti i dinamičnosti medijskog sadržaja, i nastoji da ponudi rješenja ili da utječe na donositelje odluka kako bi se poboljšao status onih o kojima izvještava.

Dvojac Unkić- Kamber, po odluci žrija osvaja drugo mjesto u Kategoriji 2, sa tri odlične priče u kojima na kreativan i neobičan način razbijaju predrasude o osobama s invaliditetom i migrantima. U njihovim pričama su ovi ljudi ono što oni uistinu jesu, a što većina ne želi da vidi.

Treće mjesto osvaja Alema Kazazić, koja nam donosi dva ozbiljna, društveno i profesionalno vrlo senzitivna dokumentarca Hrabre žene i Sto posto se volimo, koja su predstavljena na način da probude emociju kod gledatelja i imaju dugotrajniji efekt.

Ovo je 10-ta jubilarna dodjela novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ koja je, na inicijativu Helsniškog parlamenta gradjana Banja Luka, Fondacije Cure i Udruženja mladih novinara RS, ustanovljena 2010. godine. Do sada je ovu nagradu dobilo ukupno dobilo 43 novinara, novinarki i medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine.

Novinarska nagrada dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva. Ovogodišnju dodjelu nagrada ogranizirali su Helsinški parlament građana Banjaluka i Mreža za izgradnju mira uz podršku Civil Right Defenders.

Svečana dodjela Novinarske nagrade Srđan Aleksić zbog pandemije bit će oragnizirana na proljeće sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close