Dugo pero

Dežulović dobio otkaz, Pavičić i Tomić idu za njim

Kultura / Flash | 13. 06. 2015. u 19:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slobodna Dalmacija uručila je otkaz Borisu Dežuloviću opravdavši to presudom Županijskog suda u Splitu prema kojoj je Dežulovićev tekst iz 2012. "Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji" povrijedio čast, ugled i dostojanstvo desetero tužitelja pa taj dnevni list svakome od njih treba isplati po 15.000 kuna naknade štete.

Dežulović, dobitnik nagrade European Press Prize 2014. u kategoriji najboljeg komentara, za Fairpress je izjavio kako ga je nazvao glavni urednik i kazao mu da prekidaju s njim suradnju.

Za televiziju N1 pak je rekao kako ''ne treba biti pretjerano pametan za zbrojiti dva i dva''.

''Upravljačka garnitura je procijenila da u ovom historijskom trenutku ne odgovara izričaj kao moj. Pa sad imaju izbora, nek im gnjide pišu'', rekao je Dežulović.

Index prenosi kako iz solidarnosti prema njemu Slobodnu Dalmaciju napuštaju i njegove kolege Jurica Pavičić i Ante Tomić.

"Ne želim raditi za novinu koja je otkazala suradnju novinaru čiji je tekst proglašen najboljim u Europi, a istovremeno angažira komentatora koji u tekstu 34 rečenice završi s uskličnim znakom. To je bipolarni poremećaj...", kazao je Pavičić Dalmatinskom portalu dodajući da je uvijek bio i bit će protivnik stava koji se 'njeguje' da su zagrebačke novine liberalne i za pametne, dok je Dalmacija rezervirana za konzervativne i glupe.

Dodao je i da je uvijek bio i bit će protivnik stava koji se 'njeguje' da su zagrebačke novine liberalne i za pametne, dok je Dalmacija rezervirana za konzervativne i glupe.

Zbog otkaza Dežuloviću reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo navodeći kako je ''otkaz suradnje Borisu Dežuloviću nastavak opasnog trenda nakladničkog odricanja od vlastitih novinara''.

Ne ulazeći u pravni meritum tužbe i presude HND podsjeća da je taj tekst, kao i bilo koji drugi, objavljen uredničkom odlukom te da se redakcija niti nakladnik Slobodne Dalmacije, od objave do donošenja presude nisu niti na koji način distancirali spornoga teksta niti je itko zbog njegove objave sankcioniran.

''Stoga je logičan zaključak kako je odluka o otkazu suradnje Slobodne Dalmacije s Borisom Dežulovićem (stalno zaposlenome u tvrtki EPH Mediji) zapravo posljedica činjenice da se nakladnik presudom obvezuje isplatiti odštetu tužiteljima te nema nikakve veze sa dosljednom obranom profesionalnih novinarskih standarda kao niti sa zaštitom ugleda osoba spomenutih u tekstu'', navelo je Hrvatsko novinarsko društvo.

Kopirati
Drag cursor here to close