Francuski institut Mostar

Dani frankofonije u Mostaru: Otvorena izložba razglednica

''Cilj je bio istražiti bogatstvo frankofone kinematografije u svijetu. Učenici su istraživali o filmovima, redateljima, glumcima i scenaristima, a njihovi radovi bili su maštoviti i duhoviti '', istaknula je Zvonić.
Kultura / Flash | 20. 03. 2018. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Dana frankofonije u BiH, utorak je u Francuskom institutu Mostar upriličena izložba razglednica koje su napravili učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola.

Po riječima voditeljice mostarskog ogranka Francuskog instituta Jasmine Zvonić, izložba je organizirana u okviru natječaja koji je objavio Francuski institut na temu "Frankofono kinematografsko naslijeđe".

''Cilj je bio istražiti bogatstvo frankofone kinematografije u svijetu. Učenici su istraživali o filmovima, redateljima, glumcima i scenaristima, a njihovi radovi bili su maštoviti i duhoviti '', istaknula je Zvonić.

Dodala je kako su najčešći motivi bili filmovi Pink Panter, Život u ružičastom (La Vie en Rose), Umjetnik (The Artist), Asterix i Obelix.

Primljeno je 39 radova, u čijoj je izradi sudjelovalo 80 učenika iz osam mostarskih škola, a najbolji među njima su nagrađeni.

Dani frankofonije u Mostaru nastavljaju se 22. ožujka u restoranu "Romanca" gdje će se održati manifestacije "Okus Francuske" u okviru koje će posjetitelji moći kušati francuska jela.

Kreativna radionica za djecu održat će se 24. ožujka u Francuskom institutu Mostar, 29. ožujka bit će upriličena projekcija film "Good luck Algeria" u Cinestaru, a Dani Frankfonije završit će koncertom ''Jall aux yeux'' 31. ožujka u Calamus Clubu.

Dana frankofonije održavaju se od 16. do 31. ožujka u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Maglaju, ali i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Tom manifestacijom ističu se prijateljski odnosi između država i vlada članica ili promatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF), velike zajednice koja promovira univerzalne vrijednosti u službi mira, solidarnosti i održivog razvoja i uključenosti mladih.

Međunarodna organizacija frankofonija (OIF), kojoj se Bosna i Hercegovina priključila 2010. godine, organizator je Dana frankofonije.

Kopirati
Drag cursor here to close