CNN: Betonski ostaci Jugoslavije

Hoće li razdvojene republike, u kojima se još uvijek nalaze brutalistički spomenici, početi cijeniti njihovu kvalitetu? Hoće li se hotel Haludovo ponovno otvoriti? Samo vrijeme će pokazati.
Kultura / Flash | 23. 07. 2018. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više raste zanimanje za razne spomenike i građevine u bivšoj Jugoslaviji koji svojom veličinom i kreativnošću fasciniraju umjetnike i znanstvenike diljem svijeta, prenosi CNN.

1. siječnja 1967. godine Jugoslavija je prihvatila svijet. Od tog trenutka su strani posjetiteljii mogli ući u državu bez vize, a hoteli su u Jugoslaviji nicali brzinom JAT-ovog (Jugoslavenski Aerotransport) aviona.

Veličina i arhitektonska ambicija novih hotelskih kompleksa bile su zapanjujuće. Među najspektakularnijima bio je hotel Haludovo na otoku Krku, čiji je prvi investitor bio Bob Guccione, nakladnik magazina Penthouse.

Hotel je otvoren 1972. godine. Njegova prostrana, energična arhitektura – djelo Borisa Magaša – izgledala je poput seta za neki film o Jamesu Bondu. A sve to u socijalističkoj državi. Hotel je propao godinu dana nakon otvorenja. Kasnije je ponovno otvoren pod državnom kontrolom da bi ga 1991. godine pogodio Domovinski rat. Hotel je tada služio kao izbjeglički kamp, prije nego što je prodan 1995. godine i šest godina kasnije ponovno zatvoren.

Diljem nekadašnje Jugoslavije postoje spomenici koji svjedoče o naizgled kontradiktornim vrijednostima Titove socijalističke konfederacije i koje je zadesila slična sudbina kao i Haludovo. U nacionalnom parku Sutjeska na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore stoji par upečatljivih apstraktnih betonskih skulptura nalik krilima. Označavanju središte bitke za Sutjesku, jer je tamo Tito preokrenuo ishod bitke protiv nacističke Njemačke.

Svake godine stotine tisuća Jugoslavena dolazilo bi odati počast tisućama partizana ubijenih na tom mjestu. No danas su te nekad bijele betonske skulpture poprilično usamljene. I prljave. Nedavno klizište oštetilo je okruženje, dok je spomen-dvorana ispod Živkovićeva spomenika, koji je dizajnirao arhitekt Ranko Radović, još uvijek oštećena i vandalizirana.

1958. godine na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu (takozvanoj Expo 58), jugoslavenski paviljon bio je daleko udaljen od sovjetskog bloka, a bio je sačinjen od predivno lagane strukture– staklenih zidova, širokih, otvorenih ulaza i elegantnih stuba.

Dizajnirao ga je Vjenceslav Richter, a smatralo ga se briljantnim odgovorom na tešku sovjetsku školu socijalističkog realizma, arhitektonskog mamurluka Staljinovog ubojitog 'radničkog raja'.

Nova jugoslavenska arhitektura, koja se većim dijelom sastojala od jeftinog i podatnog betona, bila je hrabar način da se izrazi drugačiji put te socijalističke zemlje – ali i razlika između kultura njezinih konstitutivnih država – energičan, kreativan i elegantan.

Hoće li razdvojene republike, u kojima se još uvijek nalaze ovi brutalistički spomenici, početi cijeniti njihovu kvalitetu? Hoće li se hotel Haludovo ponovno otvoriti? Samo vrijeme će pokazati, piše CNN, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close