Kulturno naslijeđe

Članovi GFA ''Bugojno'' su najbolji promotori i čuvari folklorne tradicije

Upravo folklor je najbolji promotor bh. tradicije, a oni koje okuplja vrijedni čuvari kulturnog naslijeđa, koje je od neprocjenjive važnosti za sve naredne generacije.
Kultura / Flash | 05. 01. 2019. u 13:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Članovi Gradskog folklornog ansambla 

Članovi Gradskog folklornog ansambla ''Bugojno'' uspješno su okončali prošlu godinu, u kojoj su zabilježili niz nastupa u svom i drugim bh gradovima, te inozemtsvu.

''Uz organizaciju Internacionalnog festivala folklora za Dan općine i Smotre folklora „Ajvatovica“, imali smo šest nastupa u Bosni i Hercegovini, od kojih je posljednji bio u Sarajevu, gdje smo gostovali na poziv KUD-a „Saobraćajac“'', kazao je Feni umjetnički rukovoditelj i koreograf tog ansambla Enes Šehić.

Posebno ističe gostovanje na otoku Hvaru u Hrvatskoj, gdje su bugojanski folkloristi i pjevači ostavili lijepe utiske.

''Naši folkloristi su odigrali četiri koreografije, a posjetitelji su bili oduševljeni. Uspostavili smo nove, prijateljske veze s ostalim sudionicima festivala, koji ćemo pamtiti'', naglasio je.

Također, obavljen je upis novih članova, a interes djece bio je neočekivan, s obzirom na to da se prijavilo 86 djevojčica i dječaka.

''Na repertoaru imamo 17 koreografija, a djelujemo kroz pet grupa i pripremni ansambl. Svi se trude, rade, i redovno održavaju probe. Mislim da smo dostigli razinu koji smo imali u vrijeme kada je GFA „Bugojno“ bio jedan od najkvalitetnijih u bivšoj državi'', naglasio je Šehić.

Smatra kako je upravo folklor najbolji promotor bh. tradicije, a oni koje okuplja vrijedni čuvari kulturnog naslijeđa, koje je od neprocjenjive važnosti za sve naredne generacije.

Ističe da će bugojanski folklorni ansambl nastaviti misiju započetu prije više od sedam desetljeća, u kojima je postigao zapažene rezultate na domaćim i inostranim smotrama i festivalima.

''Radit ćemo i dalje na promoviranju Bugojna, Srednjobosanskog kantona i cijele države. Folklor povezuje ljude i stvara prilike za uspostavu novih veza, kako među folklornim društvima, tako umjetnicima, gospodarstvenicima ...'', zaključio je Enes Šehić.

Kopirati
Drag cursor here to close