''Budi u centru''

Centar za kulturu nakon 20 godina u novom ruhu

U petak, 24. studenog, a povodom Dana državnosti BiH, je planirano svečano i službeno otvoranje obnovljenog dijela Centra.
Kultura / Flash | 17. 11. 2017. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovi na Centru za kulturu su u punom jeku i ulaze u završnu fazu, rekao je za Bljesak.info Senad Suljić direktor Centra.

''Trenutno se uređuje dio ispred zgrade Centra, odnosno plato, gdje smo umjesto dotrajalog i oštećenog asfalta, uspjeli postaviti betonsku galanteriju s pratećom infrastrukturom, novom ulaznom kapijom i obnovljenom ogradom. Krajem tjedna očekujemo da se ovi radovi potpuno privedu kraju, a to je ustvari samo jedna u nizu poduzetih  faza rekonstrukcije, koje se provode već nepune dvije godine'', kazao je direktor Centra za kulturu.

 FOTO: Bljesak.info / Senad Suljić direktor Centra za kulturu

Objasnio je da je prije nepune dvije godine, kada je izabran na ovu poziciju, u suradnji s timom iskusnih ljudi, koji čine Centar za kulturu, nakon sagledavanja ukupnog stanja, prepoznat ogroman potencijal u ovom prostoru.

"Uz puno volje, želje i entuzijazma, a istovremeno svjesni svih izazova, održali smo nekoliko sastanaka, zasukali rukave i krenuli u prvu fazu  projekta. Prvi prioritet bio je osposobiti prostorije za medije Centra, dio koji je bio u prilično lošem stanju i stvoriti normalne uvjete za rad. Tako smo u roku od nekih dva do tri mjeseca, napravili novu redakciju, studio i osposobili ostale, do tada neupotrebljive prostorije. Ubrzo nakon toga, ušli smo u prvi, novi, medijski projekt i pokrenuli internet portal pod nazivom Mostarski.ba (www.mostarski.ba)", kazao je Suljić.

Istaknuo je da je Centar za kulturu Mostar, jedina institucija kulture u Gradu Mostaru, a i šire, koja ima svoj elektronski medij.

 FOTO: Bljesak.info  / Drugi medijski projekt Centra za kulturu 

''Ovaj medij je u zadnjih 20 godina djelovao pod imenom 'Omladinski radio X'. Nakon dvadeset godina rada, u godini obilježavanja važnog jubileja, a u suradnji s grupom stručnjaka iz oblasti medija, došli smo do zaključka da je vrijeme da se naš radio pojavi s novom koncepcijom, pod novim imenom i novom programskom shemom. Naravno, sve u cilju da našim slušateljima ponudimo i više i bolje sadržaje. To je bio naš drugi medijski projekt,  Radio Gradska mreža –mostarski radio, koji je tehnički i kadrovski potpuno obnovljen i renoviran'', kazao je Suljić.

Govoreći o rekonstrukciji Centra, odmah po opredjeljenju da se krene u istu, otpočelo je ispitivanje mogućnosti osiguranja sredstava, koja su bila neophodna za realizaciju planiranog.

''Paralelno s pobrojanim radovima, aplicirali smo na sve javne pozive gdje smo  kao javna institucija ispunjavali uvjete i pokušavali na svaki mogući način da osiguramo sredstva koja su nam bila potrebna za Centar koji je vapio za rekonstrukcijom. Ovdje želim naglasiti da se u sklopu zgrade Centra nalazi 550 kvadrata prostora, koji nije bio obnovljen u periodu rekonstrukcije u post ratnom periodu, tako da je upravo taj dio objekta bio u fokusu obnove u proteklom periodu'', pojasnio je direktor.

Samoj obnovi, kako kaže, prethodilo je prikupljanje i izrada cjelokupne dokumentacije postojećeg prostora, na Centar za kulturu posebnu zahvalnost duguje Projektnom birou 'Delta' Krpo arhitekti, i apliciranje za sredstva prema različitim izvorima, od kojih je između ostalog  bilo i Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBIH.

"To je na neki način početak projekta obnove, odnosno prve faze u pogledu rekonstrukcije.  Navedeno ministarstvo odobrilo je projekt za obnovu dijela zgrade Centra koji nije bio u funkciji 20 godina. Osigurana su sredstva za kompletnu rekonstrukciju prizemnog dijela, koji sadrži galeriju/ ili multimedijalnu dvoranu od 250 kvadratnih metara, sa svim pratećim sadržajima i infrastrukturom. Od istih sredstava  na prvom katu obnovljen je prostor površine 300  kvadratnih metara, urađena kompletna elektro i vodovodnih instalacija. Izvođač radova bila je građevinska firma 'Gradnja', izabrana putem propisane procedure, a sve je urađeno kvalitetno i na visokom nivou. To je ustvari bila i prva faza, kako mi to zovemo 'velike rekonstrukcije'. Poslije izvjesnog vremena, aplicirali smo prema više subjekata, kako bi osigurali dodatna sredstva, neophodna za završetak kompletnog objekta", ispričao nam je Suljić.

U drugoj fazi obnove, kako kaže, radove je izvodila firma GTR. Radovi su trenutno u tijeku i evo ovih dana se privode kraju. Poslije 20 godina urađena je i fasada na objektu.

''Tako smo poslije 20 godina do sada neiskorišteni prostor od 550 kvadrata, uspjeli pretvoriti u višenamjenski objekt, koji ćemo evo i službeno u ovom mjesecu, otvoriti za sve građane Grada Mostara. Prostor namijenjen za omladinu, djecu, sve naše sugrađane različite starosne dobi, kreativne ljude, koji će kroz različite sadržaje moći naći svoje mjesto interesiranja u ovom objektu.  Ovim putem ću se poslužiti nečim što je promovirao jedan od djelatnika Centra, što je suštinski naš cilj, ujedno i neslužbeni slogan, a to je 'Budi u Centru'", dodaje Suljić.

 FOTO: Bljesak.info  / Poslije 20 godina urađena je i fasada na objektu

Pored rekonstrukcije same zgrade, kako kaže, uspjeli su obnoviti hortikulturu vrta koji okružuje cijeli Centar, te osigurati vodo-natapni sustav.

''Znate i sami kako zelenilo završi ljeti u Mostaru. Ove radove zajedničku se izvodili poduzeće 'Komos' Mostar i 'Komunalno', a sredstva su osigurana iz Proračuna Grada. Trenutno realiziramo projekt u suradnji s Muzejom Hercegovine, a vezano za zaštitu arheološke postavke koja se nalazi ispred Centra. Naime, namjera nam je da napravimo arheološki park, s obzirom na to da se postavka sastoji od pet stećaka, dijelova originalne kaldrme Starog mosta, kamenog sarkofaga i još niz eksponata iz rimskog perioda. Tako imat ćemo niz eksponata iz nekoliko povijesnih epoha, koje će se svaka zasebno biti osvijetljena, uz prateću legendu na bosanskom i engleskom jeziku'', pojasnio je Suljić, govoreći kako u Centru smatraju da će jedna ovakva stalna postavka biti veoma interesantna prezentacija za domaće, a posebno strane turiste, koji tijekom cijele godine posjećuju Mostar.

''Još mnogo toga je urađeno, u prethodne dvije godine, od organizacije i vraćanja već drugu godinu za redom 'Mostarskog ljeta' na scenu s drugim javnim ustanovama i udruženjima iz kulture, povratka velike izložbe Anale crteža u suradnji sa ULUBiH itd, itd. Samo prošle godine smo imali oko 200 kulturnih sadržaja u Centru, a ove godine imamo ih znatno više. Dakle, ovo su, da tako kažem, neki važniji segmenti vezano za rekonstrukciju Centra i ostale sadržaje".

 FOTO: Bljesak.info  / Budi u centru - neslužbeni slogan Centra za kulturu

Glavni dio sredstava za obnovu osiguralo je Federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu s ministrom Edinom Ramićem. Tu su i Federalno Ministarstvo obrazovanja i znanosti, Ministarstvo obrazovanja znanosti kulture i sporta HNŽ, Fond za okoliš, Grad Mostar...
''Sveukupna obnova još nije gotova. 20 godina se nije ulagalo, tako da ima još mnogo stvari koje čekaju da budu urađene'', istaknuo je Suljić.

Novi izgled već daje rezultate, smatra direktor Centra za kulturu, već doprinosi poboljšanju rada, budi interes kod ljudi za organizaciju i sudjelovanje u različitim sadržajima koje Centar nudi, a raste iz dana u dan.

''Ovdje bih želio naglasiti i izraziti svoje zadovoljstvo da kultura u našem Gradu na neki način ide korak ispred politike, te da sve institucije kulture imaju izuzetnu suradnju, o čemu svjedoče brojni programi koje smo zajednički organizirali i proveli u prethodnom razdoblju'', kaže direktor Centra za kulturu.

Inače, u petak, 24. studenog je planirano svečano i službeno otvaranje obnovljenog dijela Centra. Svečanost počinje u 18 sati. Planirano je da se prisutnima između ostalih obrati i ministar u Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica FBIH, kao predstavnik glavnog investitora. Zatim slijedi Svečana akademija u velikoj dvorani, gdje će biti upriličen prigodan program povodom obilježavanja 25. studenog, Dana Državnosti BiH.

''Na kraju, želim iskoristiti ovu priliku i zahvaliti se predsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edinu Mušiću, te Odjelu društvenih djelatnosti Grada Mostara zbog nemjerljive pomoći u realizaciji obnove i revitalizacije Centra za kulturu Mostar. Bez njihovog autoriteta, zalaganja i lobiranja na svim nivoima vlasti, ovakav sjajni projekt u oblasti kulture Grada Mostara vjerojatno još dugo ne bi bio realiziran'', zaključio je Suljić.

 FOTO: Bljesak.info  / Budi u centru - neslužbeni slogan Centra za kulturu

''Dozvolite da iskoristim ovu priliku i zahvalim portalu Bljesak.info na dosadašnjoj izuzetnoj suradnji s Centrom za kulturu Mostar, te pozivu i zanimanju da s vašim čitateljima podijelimo informacije vezano za obnovu objekta. Bljesak.info redovno prati sve korake i programske sadržaje, koji se odvijaju u Centru. Niti jedna manifestacija, ni kulturni sadržaj nije održan, a da nije kompletno najavljen i ispraćen na vašem portalu na čemu iskreno zahvaljujem'', zahvalio se Senad Suljić.

Kopirati
Drag cursor here to close