Književnost i institucije

Časopis Baština poziva autorice i autore na prijavu znanstvenih i stručnih radova

Kultura / Flash | 07. 09. 2016. u 12:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i godišnjak Baština pozivaju sve zainteresirane autorice i autore na prijavu znanstvenih i stručnih radova, eseja i ogleda na temu ''Književnost i institucije''.

''Cilj nam je da tekstovima u ovom broju časopisa Baština interveniramo na način da gradimo zajednicu znanja kao društvene svojine nasuprot zajednici privatnoga vlasništva'', ističe Šejla Šehabović iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine je jedna od sedam kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini koje su ostatak društvene svojine koja je pokradena i privatizirana u ratu.

''Iz ovakve jedinstvene pozicije rezidualnog kulturalnog elementa, koji nas podsjeća na jednu drugačiju mogućnost u odnosu na dominanti korporativni etno-nacionalizam, časopis Baština u svom narednom broju otvara prostor i poziva zainteresirane autorice i autore da u svojim tekstovima problematiziraju nelagodu u odnosu između kategorije književnosti i institucionalnih mreža u kojima se stvara i prenosi kulturalna povijest i kulturalno sjećanje'', ističe Šejla Šebahović.

Današnja borba protiv nasilja krvavog kapitala podrazumijeva i borbu za kategoriju književnosti: borbu koja raskrinkava one društvene interese i snage koje crpe svoju snagu iz isključivanja, separacije i getoizacije pojedinih glasova kao i protiv onih pozicija koje za književnost smatraju da je samoevidentna kategorija i sustav vrijednosti.

Šebahović ističe kako u ovom broju Baštine plediraju metodologiju povijesne semantike, kako ju je koncipirao Raymond Williams, kako bi istražili odnos između društvene i kulturne transformacije.

''U fokusu ovakve metodologije je konstruiranje jedne drugačije povijesti koja proizlazi iz analize tekstualne dinamike kao polja heterogenih i antagonističkih perspektiva kao i analize samog otpora koji je upisan u književno-kulturalni tekst, a koji govori o strategijama putem kojih se moć konstruira i artikulira.

Autoricama i autorima je unatoč navedenim smjernicama omogućena potpuna sloboda pri odabiru teme'', ističe se u pozivu.

Radove primaju na e-mail adresu [email protected] do 15. studenog 2016. 

Kopirati
Drag cursor here to close