Izrađen u 17. stoljeću

Britanci zabranili izvoz stolnog mozaika vrijednog 4,2 milijuna eura

Mozaik je izrađen u Flandriji početkom 17. stoljeća
Kultura / Flash | 22. 07. 2020. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britansko ministarstvo kulture privremeno je zabranilo izvoz stolnog mozaika koji je krajem prošle godine prodan na aukciji poznate aukcijske kuće Sotheby’s za 3,5 milijuna funti (4,2 milijuna eura).

Mozaik je izrađen u Flandriji početkom 17. stoljeća. Riječ je o šarenoj plohi izrađenoj od mramora i ukrašenoj poludragim kamenjem poput ahata, kvarca, jaspisa, kalcedona i perzijskog lazulita. Na uglovima mozaika nalaze se grbovi obitelji Grimani, jedne od najmoćnijih u Veneciji. Ta je obitelj dala tri dužda (Antonio, Marino i Pietro) te mnogo crkvenih i svjetovnih velikodostojnika. Stolni mozaici s grbovima vrlo su rijetka pojava, a ovo je jedinstveni slučaj jer se na njemu nalaze četiri grba, dok je na svim ostalim prisutan samo jedan, povijest.hr.

Sva četiri grba na spomenutom mozaiku izgledaju identično, ali se iznad njih nalaze različiti simboli –duždevska kapa, ključevi sv. Petra (simbol odanosti papi), lav sv. Marka (simbol Venecije) i dvostruki križ (simbol uglednog i unosnog položaja akvilejskog patrijarha kojeg su držali Grimanijevi). Grimanijevi su u 18. st. osiromašili, te bili prisiljeni prodati ovaj prekrasni mozaik, koji je naposljetku završio u vlasništvu engleskog grofa od Warwicka.

Kopirati
Drag cursor here to close