Kulturna manifestacija

''Brašnom u venama'' započelo ''Mostarsko ljeto''

Kultura / Flash | 01. 07. 2017. u 18:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulturnu manifestaciju 'Mostarsko ljeto' u subotu je u Mostaru otvorila predstava 'Brašno u venama'. Predstava u režiji Borisa Liješevića (koprodukcija Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Scene MESS) je izvedena u Narodnom pozorištu Mostar.

Publika je glumce predstave 'Brašno u venama' Mikija Trifunova, Kaću Dorić, Selmu Alispahić, Admira Glamočaka, Izudina Bajrovića i Jasenka Pašića nagradila dugotrajnim pljeskom i bisevima.

"Drago mi je da igramo u Mostaru na otvaranju 'Mostarskog ljeta' i da vidim ovako bogat program manifestacije. Nadam se da je i mostarska publika uživala u predstavi kao i u svim gradovima gdje smo je do sada izvodili", rekao je Glamočak.

Ovogodišnja kulturno-turistička manifestacija 'Mostarsko ljeto' trajat će do 26. kolovoza, te će biti predstavljeno više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostar. 

'Mostarsko ljeto' svečano je otvorio predsjedavajući Skupštine Hercegovačko – neretvanske županije Šerif Špago. "Ovogodišnje izdanje manifestacije 'Mostarsko ljeto' predstavlja svojevrstan kulturološki iskorak Grada Mostara u svim segmentima - organizacijski i sadržajno napravljeni su ogromni pomaci što se ogleda u više od 30 selektiranih kulturnih sadržaja ove manifestacije", kazao je Špago.

U sklopu bogatog dvomjesečnog programa bit će upriličena izložba fotografija Davida Verbeckta 'Rohingya', izložba o Hamzi Humi iz zbirke Muzeja Hercegovine, koncerti zbora 'Pontanima', Alme Subašić, Mostarskih kiša i banda 'Zemlja Gruva' iz Srbije te koncert 'Thel Baria' iz Meksika i Kulturno - umjetničkog društva 'Nakem' iz turkog grada Burse.

Također, bit će predstavljena i izložba o nekadašnjem Mostaru te izložba jednog od najcjenjenijih bh. grafičara Irfana Handukića, kao i poetska večer s Abdulahom Sidranom, promocija knjige 'Mostarski liskaluci' te predstavljanje fotomonografije "Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi".

Organizatori su najavili i održavanje predstave Pozorišta lutaka Mostar 'Želim biti normalan', likovne kolonije te festivala plesa. Ovogodišnja manifestacija bit će zatvorena koncertom 'Divanhane' 26. kolovoza, na platou ispod Starog mosta.

Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, kao jedan od organizatora manifestacije, kaže da je međunarodna kulturno – turistička manifestacija 'Mostarsko ljeto' izraz potrebe da se Mostaru, njegovim stanovnicima, onima koji svoje godišnje odmore provode upravo ovdje i mnogobrojnim posjetiteljima pruže dodatni kvalitetni, raznovrsni sadržaji.

Senad Suljić, direktor Centra za kulturu Mostar, kaže da 'Mostarsko ljeto' ove godine pravi veliki iskorak: prošle godine održano je 20 različitih programa, a ove godine više od 30 različitih sadržaja, među kojima su predstave, promocije knjiga, izložbe, koncerti, književne večeri...

Organizatori 'Mostarskog ljeta' su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar.

Sponzori manifestacije su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, Grad Mostar, Institut 'Yunus Emre' i BH Telecom.

Jedan od medijskih sponzora je i Bljesak.info. Ulaz na sve programe 'Mostarskog ljeta' je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close