Paroh Radivoje Krulj

Božićna liturgija u Mostaru služit će se ove godine na četiri mjesta

Kultura / Flash | 05. 01. 2016. u 09:33 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu pravoslavnog blagdana Božića, mostarski paroh Radivoje Krulj uputio je čestitku svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, posebice pravoslavnim Srbima u Mostaru, onima koji su još uvijek raseljeni te ostalim ljudima dobre volje.

''Moja božićna poruka, mojim Mostarcima koji sada žive u Mostaru je da u dobroj vjeri i strpljenju ne gube nadu u bolje sutra i bolji Mostar, jer grad s ovakvim resursima mora kad tad eksplodirati u dobro i omogućiti svima dobre uvjete za život i našu budućnost i budućnost naše djece'', poručio je mostarski Paroh u izjavi za Fenu.

Mostarcima koji trenutno žive izvan Mostara, paroh Krulj je poželio svako dobro od Gospoda, da ne zaborave svoje korijene, da obnove svoja ognjišta i da im se kad tad vrate, pa neka to bude, kako je kazao, "i u njihovim umirovljeničkim danima, jer gdje na svijetu ima ljepše klime, zraka, vode nego u Mostaru".

Na pitanje što za njega predstavlja blagdan Božić, paroh Krulj je kazao kako je blagdan rođenja Hristovog – blagdan nove nade i ispunjenja Božjeg obećanja čovječanstvu o dolasku spasitelja i s njim spasenja i iskupljenja svakog čovjeka.

''Bog dolazi među nas na najveličanstveniji način, uzimajući na sebe naše tijelo i tako pokazujući da je on spasitelj i našeg tijela'', kazao je.

Govoreći o božićnim običajima i obredima na području Mostara i postoje li neke određene specifičnosti u odnosu na druga područja gdje žive Srbi, paroh je pojasnio kako nema ništa suštinski posebno ili specifično, ne samo u odnosu na druge krajeve gdje žive Srbi, nego i na čitav hrišćanski svijet.

''Suština je to što proslavljamo rođenje Sina Božjeg i sve se oko tog događaja odvija. Što se tiče nekih manje bitnih stvari i načina samog proslavljanja u vidu božićnog stola i pripreme hrane, te samog čestitanja i ophođenja jednih prema drugima, tu ima razlika od sela do sela, od grada do grada, itd.'', kazao je mostarski paroh.

Pravoslavni vjernici blagdan Božić proslavljaju 7. siječnja, a u Mostaru će tim povodom 6. siječnja biti služene ponoćne liturgije na četiri mjesta.

''Ove godine imamo posebnu radost jer se Božićna liturgija služi na četiri mjesta. Pored Mostara, Manastira Žitomislića i Bijelog Polja, služimo i u crkvi svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju'', kazao je paroh Krulj.

U povodu pravoslavnog blagdana Božića već tradicionalno se organizira božićni koncert drugog dana Božića, 8. siječnja u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u 20 sati.

''Ovogodišnji božićni koncert smo posvetili Aleksi Šantiću kojega će glumiti poznati beogradski glumac Nebojša Milovanović. Bit će tu još lijepih sadržaja koje ćemo vam prezentirati kroz Aleksino Predpraznično večer", kazao je mostarski paroh Krulj te pozvao sve zainteresirane da dođu na koncert kako bi zajedno podijelili radost blagdana Božića.

Kopirati
Drag cursor here to close