pripreme

Božić u Betlehemu

Kultura / Flash | 24. 12. 2016. u 09:31 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripreme za Božić u punom su jeku u Isusovom rodnom mjestu Betlehemu i u tamošnjim hotelima i prodavaonicama očekuje se više turista nego 2015. kada je nasilje zasjenilo proslave.

Na trgu Mangeru, pokraj bazilike rođenja Isusova, izgrađene na mjestu gdje je po vjerovanju rođen Isus, postavljena je golema božićna jela i ukrašena dekoracijama boje zlata. Šačica Palestinaca fotografira se pokraj stabla, dok veliki broj turista obilazi grad, udaljen kratkom vožnjom od Jeruzalema. Svečanosti u Betlehemu kulminirat će polnoćkom u bazilici rođenja Isusova.

Očekuje se da će tijekom blagdana deseci tisuća turista posjetiti Betlehem, Jeruzalem i Nazaret, kažu turistički radnici. Izraelsko ministarstvo turizma očekuje oko 120.000 turista, pola od njih kršćana. U Betlehemu su svi kreveti bukirani.

"Ove je godine stabilnije i podaci govore o rastu broja turista", rekao je Sami Kuri, koji vodi portal Visit Palestine. Prošle je godine val nasilja između Izraelaca i Palestinaca, koje je buknulo u listopadu 2015., znatno utjecalo na broj dolazaka u Svetu Zemlju. Situacija se od tada smirila, ali turisti na putu do Betlehema svejedno moraju proći kroz zid koji razdvaja Izrael od Zapadne obale.

Ali dok je ove godine oko Betlehema mirnije, kršćani na širem prostoru Bliskog istoka suočeni su s tragedijom, rekao je nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, apostolski administrator Jeruzalemskog latinskog patrijarhata. Dvije trećine kršćana napustilo je Irak i Siriju, posebice Alep, rekao je Pizzaballa, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close