Škola kritičkog mišljenja

Boris Buden gostovao u Mostaru

Prvo predavanje u okviru projekta Škola kritičkog mišljenja održao je Boris Buden u hotelu Bristol u Mostaru.
Kultura / Flash | 11. 11. 2017. u 10:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centar za kritičko mišljenje Mostar i Friedrich-Ebert-Stiftung BiH sinoć su organizirali predavanje Borisa Budena filozofa, publiciste i prevoditelja, jednog od najznačajnijih intelektualaca s ovih prostora, koji već godinama živi u Berlinu, nakon što je doktorirao na berlinskom sveučilištu Humboldt.

Buden je u Mostaru odžao predavanje pod nazivom ''Kultura sjećanja kroz kritičko mišljenje'' u kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru. Ovo je prvo predavanje  u okviru projekta ''Škola kritičkog mišljenja''.

"U Mostaru je gostovao dr. Boris Buden, jedan od najpoznatijih lijevih intelektualaca u svijetu, podrijetlom s našiih prostora (Garešnica, 1958.).

Ugledni gost se zadržao u mostarskom hotela Bristol puna dva sata u susretu s publikom, demonstrirajući i veliku erudiciju i kritičko mišljenje u promišljanju aktualnih svjetskih i domaćih fenomena, koji su itekako uvezani jedni s drugima. Demonstrirao je, u biti, nužnost historiziranja i genealoškog pristupa pojavama i procesima, sljedeći vjerno hegeleovsko-marksističku logiku o nužnosti zahvatanja stvari u korijenu i u njihovom totalitetu.

Govorio je, zapravo, o istim onim pitanjima o kojima je progovorio i najnovijem intervju za riječki Novi list (vidjeti u produžetku), kao i u brojnim prilikama ranije, s tim da je svoje mostarsko predavanje situirao u fenomene i ustaštva i neoustaštva, dekonstruirajući i spregu Katoličke crkve i vlasti u Hrvatskoj. ("Papa Franjo mi je brat, a kardinal Bozanić politički neprijatelj.") Izbjegao je mudro pozabaviti se i rošomonom Bosna i Hercegovina.

Ne znam jesu li ga razumjeli u publici, ali ja sam uživao u konzekventnom i smjelom mišljenju. Poslije ekspertize uloge novih, domaćih postkolonijalnih elita u dojučerašnjim kolonijama, to jest njihove neslavne pozicije tobož domaćih upravitelja u ime starih gospodara, razvio je originalnu ideju o modernom neo-ustaštvu kao postkolonijalnoj veleizdajničkoj poziciji hrvatskih tranzicijskih elita, čija je jedina uloga prodati sve resurse po što je moguće nižim cijenama. Povukao je i zanimljive paralele o neupjelim modernizacijama u bivšoj JUgoslaviji, kao i presmione usporedbe bivših hrvatskih iluzija i tragedija vezanih za ambicije Trećeg Rajha i ovovremenih vezanih za EU, o čemu bi se moralo sporiti, ali ne bi bilo ovdje umjesno...", napisao je između ostalog na Facebooku profesor mostarskog sveučilišta dr.sc. Mile Lasić.

Nakon Mostara, Buden će boraviti i u Sarajevu, gdje će u sklopu 6. Otvorenog Univerziteta u SARTR-u u subotu 11. studenog održati predavanje na temu ''Šta da se radi... s komunizmom? Bauk, trauma, budućnost''.

Boris Buden (Garešnica 1958.) je filozof i publicista. Piše eseje i članke iz područja filozofije, politike, kritike kulture i umjetnosti.

Na Zagrebačkom univerzitetu diplomirao je filozofiju, uz dopunske studije marksizma. Doktorirao je iz teorije kulture na Univerzitetu Humbolt u Berlinu. Živi i radi u Berlinu.

Foto: Bljesak.info / Predavanje Borisa Budena u Mostaru

Cilj projekta je promijeniti paradigmu obrazovanja koja obrazuje mlade ljude kao sljedbenike mišljenja i ideologija te predočiti mladima suštinu zapadne civilizacije koja se temelji na Hegelovoj misli da je samo kritičko mišljenje – mišljenje. Nevjerojatno je da još uvijek ima onih koji slijepo vjeruju u nevjerojatne priče profesionalnih prevaranata. A ''slijepo vjerovati'' znači više vjerovati svojim ušima nego svojim očima. I tu, u nekritičnosti slijepog vjerovanja, leži porazni začetak svake ljudske gluposti'', navode organizatori projekta.

Kopirati
Drag cursor here to close