Mostar

Bogat program manifestacije 'Dani mevluda i zikra 2016.'

Kultura / Flash | 20. 04. 2016. u 14:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnju 41. po redu manifestaciju "Dani mevluda i zikra 2016." otvorit će u petak 22. travnja s početkom u 19 sati koncert suijske glazbe, koji će se održati u dvorištu blagajske tekije.

Na ovogodišnjoj manifestaciji koja obiluje bogatim znanstvenim, duhovnim i kulturno-zabavnim programom, uz ostalo, bit će upriličena tribina "Međumuslimanski ratovi danas- krivo shvaćanje islama“, znanstveni skup "Mirza (Milivoj) Malić-Favzijev perivoj slavuja na Sorboni" i izložba kaligrafskih radova Muniba Obradovića. Isto tako, bit će održan i mevludski program pred svečano otvaranje gradske džamije u Konjicu, kao i sjećanje na 9. svibnja – Dova šehidima.

Središnja manifestacija započet će u subotu, 14. svibnja u 11 sati u Dvorištu blagajske tekije. Osim toga, bit će odigrana predstava "Bio je lijep i sunčan dan" Sarajevskog ratnog teatra te održan okrugli stol "Hadži Esad Kojić – život i djelo".

Ovogodišnji programski sadržaji su vrlo raznoliki i u njima će svoj doprinos znanosti, duhovnosti, kulturi, umjetnosti i jeziku dati veliki broj znanstvenih i kulturnih radnika, vjerskih učenjaka, umjetnika i lingvista, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen program ovogodišnje manifestacije, mostarski muftija Salem ef. Dedović.

"Drago nam je, također, da smo uspjeli u našoj zamisli da i ove godine kroz ovu manifestaciju predstavimo slavno, duhovno, kulturno i književno nasljeđe koje su autori s ovog našeg podneblja u minulim stoljećima stvarali, a čija je recepcija aktualna i u današnjim kulturnim i književnim okvirima“, dodao je.

Kao primjer toga naveo je slavno djelo Fevzija Mostarca, autora slavnog djela Bulbulistan iz 18 stoljeća, pisanog na perzijskom jeziku, a koje je kroz svoj doktorski rad na francuskoj Sorboni prije 80 godina znanstvenoj i kulturnoj javnosti Zapada predstavio Mirza Milivoj Malić, uspostavljajući time mostove među kulturama i posredujući u predstavljanju bogatog kulturnog nasljeđa koje je nastalo u Mostaru i Hercegovini u Osmanskom razdoblju na jezicima Orijenta.

"S obzorom na otvorenost i bogatstvo našeg nasljeđa, kulturne i vjerske baštine, jedan od naših programskih ciljeva je da ova manifestacija bude kulturni most i poveznica među narodima, kulturama i jezicima", ustvrdio je muftija Dedović, naglasivši pritom kako će ova manifestacija afirmirati autore i njihova djela, istaknute ljude i njihova velika pregnuća na polju doprinosa i općem dobru.

Po mufijinim riječima, Manifestacija Dani mevluda i zikra sagledava aktualne probleme i izazove u kojima svoj vjerski, kulturni i društveni život organizira bošnjački narod.

"Njome podižemo svijest o sebi, svojim vrijednostima, mogućnostima i izvorima na kojima trebamo graditi našu nacionalnu, jezičnu, vjersku i kulturnu spoznaju", naglasio je Dedović.

Dani mevluda i zikra je glavna godišnja vjerska i kulturna manifestacija Muftijstva mostarskog, u čijoj realizaciju sudjeluju, pored Muftijstva kao nositelja, i Medžlis Islamske zajednice Mostar, Karađoz-begova medresa, BZK Preporod Mostar i Tarikatski centar BiH.

Inače, ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića.

Kopirati
Drag cursor here to close