Radno u Mostaru

Biskupska konferencija započela 'brojkama': Smanjen broj katolika za 15.494

Kultura / Flash | 21. 03. 2017. u 15:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radni dio 69. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije (BK) Bosne i Hercegovine započeo je u utorak u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH.

U prvom dijelu zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto kojeg je u ime svih pozdravio kardinal Puljić, a riječi dobrodošlice uputio je i domaćin mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, javila je KTA.

Kardinal Puljić je tijekom svoga obraćanja iznio crkvene statističke podatke prema kojima je na kraju 2016. u Bosni i Hercegovini smanjen broj katolika za 15.494 u odnosu na 2015. godinu.

Napomenuo je kako ih taj podatak ne može ostaviti indiferentnim i da ih ne bi smjelo obeshrabriti nego u njima probuditi dodatne snage da kao Crkva budu istinska potpora i ohrabrenje svim članovima svojih biskupijskih zajednica koji ostaju u domovini.

Podsjetivši da na zasjedanju u Mostaru redovito razmatraju i aktualnu društveno-političku stvarnost u kojoj djeluje krajevna Crkva u BiH, ukazao je na potrebu dijaloga kada je riječ o unutarnjem uređenje Bosne i Hercegovine vodeći posebno računa o najslabijim.

Pozdrav u ime svim članova Hrvatske biskupske konferencije i njezinog predsjednika mons. Želimira Puljića uputio je mons. Slobodan Štambuk, biskup hvarsko-bračko-viški, poželjevši "puno proljetne vedrine, puno lijepog rasta koje je svojstveno godišnjem dobu u koje smo ušli".

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća o radu svih Vijeća i Komisija Biskupske konferencije tijekom 2016. godine, a bit će upoznati i s radom Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u BiH kao i s djelovanjem Tajništva i Katoličke tiskovne agencije BK BiH. Razmotrit će i aktualno stanje u Bosni i Hercegovini.

U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, u srijedu, 22. ožujka, u 12 sati održat će se konferencija za novinare na kojoj će o zasjedanju govoriti kardinal Puljić i biskup Perić.

Kopirati
Drag cursor here to close