60. zasjedanje BKBiH

Biskupi za isti teritorijalno-politički status sva tri konstitutivna naroda

Kultura / Flash | 21. 03. 2014. u 16:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su, 20. i 21. ožujka 2014. u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru svoje 60. redovno zasjedanje pod predsjedanjem biskupa banjolučkog mons. dr. Franje Komarice, predsjednika BK BiH.

Na zasjedanju su sudjelovali svi članovi Biskupske konferencije BiH te biskupi delegati: Hrvatske biskupske konferencije mons. Nikola Kekić, biskup križevački, Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Ivan Penzeš, biskup subotički, i Albanske biskupske konferencije mons. Lucjan Avgustini, biskup iz Sape.

Tijekom zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, kao Papin predstavnik. Izrazio je svoju bratsku blizinu s biskupima i njihovim mjesnim Crkvama.

Biskupi su sa zahvalnošću primili najavu biskupa Kekića da će katolici i drugi ljudi dobre volje i otvorena srca u Hrvatskoj tijekom Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini sljedeće nedjelje moliti za Katoličku Crkvu u Bosni i Hercegovini i očitovati solidarnost s njezinim materijalnim potrebama.

Obradovani su da je po prvi put na njihovom zasjedanju sudjelovao i biskup Penzeš koji ih je izvijestio o stanju u Međunarodnoj biskupskoj konferenciji koja obuhvaća četiri zemlje kao i o stanju u Subotičkoj biskupiji u kojoj i danas živi nemali broj Hrvata davno doseljenih s prostora Bosne i Hercegovine.

S osobitim zanimanjem saslušali su izvješće o stanju Crkve u Albaniji koja, nakon više desetljeća progona, izlazi iz katakomba. Izrazili su svoju blizinu i solidarnost s tom svjedočkom Crkvom.

Osvrćući se na aktualne socio-političke prilike, biskupi ponovno pozivaju predstavnike međunarodne zajednice i legitimne predstavnike domaće vlasti u Bosni i Hercegovini da se odvaže na uređenje ove zemlje na temelju načela pravde i demokracije.

Upravo aktualno stanje bjelodano pokazuje kako daytonsko nepravedno i neodrživo političko teritorijalno rješenje gura ovu zemlju u sve dublju krizu i da je, kako to, na žalost, i mnogi drugi konačno uviđaju, nužna njegova promjena. Biskupi drže da ta promjena, ako želi donijeti poboljšanje, treba osigurati isti teritorijalno-politički status za sva tri konstitutivna naroda i poštivanje ljudskih i građanskih prava svim stanovnicima ove zemlje na svakom njezinom dijelu. Samo tako će se ispraviti ozakonjena nepravda i otvoriti mogućnost normalizacije i procesa euroatlantskih integracija.

Ohrabruju i podupiru sve katolike i sve druge stanovnike Bosne i Hercegovine koji, unatoč poteškoćama, ostaju na prostorima gdje su manje brojni. U isto vrijeme, potiču sve da se još više odupiru moralnom zlu koje kulturu života pretvara u kulturu smrti. Podsjećaju da vlasti i režimi prolaze, ali da ostaje ono što je utemeljeno na ljubavi prema Bogu i čovjeku.

Biskupi su saslušali izvješća svih Komisija i Vijeća te Tajništva i Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH. Dali su potrebne smjernice za njihov rad. Sadašnjeg generalnog tajnika izabrali su na novi petogodišnji mandat.

Saslušavši izvješće o radu Papinskih misijskih djela u BiH, izrazili su zahvalnost nacionalnom i dijecezanskim ravnateljima za njihov trud. Potiču župnike i voditelje crkvenih odgojnih ustanova da u svoje zajednice pozivaju ravnatelje i misionare u danima njihova boravka u domovini kako bi se budio misijski duh i kako bi misionari i oni kojima oni služe trajno osjećali potporu domovinske Crkve.

Biskupi su prihvatili i podržali prijedlog Nacionalnog vijeća PMD BiH da se nova misijska akcija, koja će se od srpnja 2014. godine provoditi na području cijele BiH, namijeni kao pomoć Misiji Dakawa, u biskupiji Morogoro u Tanzaniji, gdje djeluju dvojica hrvatskih misionara, don Nikola Sarić i don Dražen Klapež.

Biskupi se raduju skorom hodočašću Hrvata katolika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Svetu Zemlju gdje će slavili Misu u crkvi svih naroda na Maslinskoj gori i postavili spomen-ploču Hrvatima katolicima iz Sarajeva koji su 1681. godine kupili dio Maslinskoga vrta, mjesto Muke Isusa Krista, i poklonili ga tamošnjoj franjevačkoj zajednici. Također se raduju da se veliki broj mladih iz Bosne i Hercegovine odazvao na Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku.

U okviru zasjedanja, 20. ožujka u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača predstavljan je dokument BK BiH pod naslovom „Politika po mjeri čovjeka - moralne vrijednosti i načela kao temelj političkog djelovanja prema socijalnom nauku Katoličke Crkve“.

Biskupi su slavili Euharistiju, 19. ožujka u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, a propovijedao biskup Avgustini.

Kopirati
Drag cursor here to close