''Samozvani vidioci''

Biskup Perić: Može se mirno ustvrditi - Gospa se u Međugorju nije ukazala!

Kultura / Flash | 27. 02. 2017. u 08:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Iako je bilo ponekad govora o tome da bi se ukazanja prvih dana mogla smatrati istinitima, a potom je nadošla 'nadgradnja' drugih, ponajviše nereligioznih elemenata, ovaj je Ordinarijat promicao istinu i s obzirom na te prve dane. Nakon što su presnimljene i prepisane audiokasete koje sadržavaju razgovore pastoralnog osoblja u župnom uredu u Međugorju, u prvih tjedan dana, s dječacima i djevojčicama koji su tvrdili da im se ukazala Gospa, s uvjerenjem i odgovornošću iznosimo razloge i zaključke o nevjerodostojnosti navodnih ukazanja. A ako se prava Gospa, Isusova Majka, nije ukazala – kao što nije – onda su sve to samozvani vidioci, tobožnje poruke, tzv. vidljivi znak i navodne tajne", ističe biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski Ratko Perić.

Naime, najava imenovanja posebnog izaslanika Svete Stolice za pitanje pastorala u Međugorju, koji na ljeto ove godine treba podnijeti izvješće s prijedlozima, ponovno je otvorila raspravu o pitanju međugorskoga fenomena.

Iz Vatikana je naglašeno da misija poljskog nadbiskupa Hosera neće zadirati u pitanje autentičnosti ukazanja, kojim se neovisno bavi povjerenstvo koje je osnovao još papa Benedikt XVI. Iako je sadašnji papa nakon posjeta Sarajevu 2015. godine izjavio da mu je povjerenstvo predalo izvješće, i najavio da je potrebno donijeti odluke, već gotovo dvije godine nema nikakve službene objave o mogućim odlukama.

Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić jučer je još jednom ponovio stav koji već godinama zastupa, da se u Međugorju ne radi o autentičnim ukazanjima. U članku koji je objavljen na službenoj stranici, biskup Perić se bavi temom ukazanja tijekom prvih sedam dana.

Biskup Perić iznosi niz točaka, utemeljenih na prijepisima zvučnih zapisa koji su snimljeni u lipnju 1981., na kojima fra Jozo Zovko i fra Zrinko Čuvalo ispituju djecu o onome što su doživjela.

U članku se iznosi kako se prvih dana, prema snimljenim razgovorima, ne vidi nikakva svrha takozvanih ukazanja, ne opravdava se pojava, ne daje se nikakva posebna poruka ni za ''vidioce'', ni za franjevce, osim da vjeruju da se ''ukazala', ni za vjernike župe, ni za svijet. A privatne su ''poruke'' ove vrste:
- Ivanki njezina majka, koja je umrla dva mjeseca prije toga, šalje poruku: ''Slušajte babu jer je stara“.
- Mirjani pojava kaže da je njezin pokojni ''dedo dobro'', i da ''ode na groblje“.
- Ivanka je čula od pojave motiv "ukazanja" u Međugorju: ''Zato što ima puno vjernika''.
- Vicka je čula da je pojava došla da se ''narod pomiri''.
- Ivan je čuo poruku: ''Vi ste najveći vjernici''.
- Jakov jednostavno kaže: ''Ovako, kad ja postavim pitanje, ja u sebi mislim da će mi ona tako reć i ona mi rekne tako”. Sve sami umišljaj i izmišljaj, donosi se u tekstu.

"Nakon komisijskih radova o 'međugorskom fenomenu' u Mostaru slijedila je izjava biskupa Pavla Žanića u Međugorju, 25. srpnja 1987. Smisao biskupove izjave jest da je posve jasno da se u Međugorju ne radi o nadnaravnim pojavama i objavama. A nakon komisijskoga rada u Zagrebu, izjavu je dala i tadašnja Biskupska konferencija, u Zadru, 10. travnja 1991. Ona kaže: na temelju dotadašnjega istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama. Imajući u vidu sve što je ovaj Biskupski ordinarijat do sada istraživao i proučavao, uključujući prouku prvih sedam dana navodnih ukazanja, može se mirno ustvrditi: Gospa se u Međugorju nije ukazala! To je istina koje se držimo, i vjerujemo Isusovoj riječi da će nas 'istina osloboditi' (Iv 8,32)", zaključuje na kraju biskup Perić.

Kopirati
Drag cursor here to close