Pravopis

BiH se opet zapetljava u jeziku?

"Ovo nije prvi put da veleposlanstva, gdje su bošnjački veleposlanici, pokušavaju progurati priču o 'bosanskom jeziku'.
Kultura / Flash | 23. 06. 2018. u 09:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mobilna aplikacija 'Pravopis bosanskog jezika', koja je nekoliko dana reklamirana na Facebook stranici Veleposlanstva BiH u Washingtonu, još jedna je u nizu provokacija bošnjačkog dijela diplomatske mreže BiH'', izjavila je zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić.

"Ovo nije prvi put da veleposlanstva, gdje su bošnjački veleposlanici, pokušavaju progurati priču o 'bosanskom jeziku'. Nešto slično smo imali i u Australiji nedavno gdje se preko Veleposlanstva BiH gura priča o uvođenju 'bosanskog jezika' u škole", rekla je Majkić za beogradske "Večernje novosti".

Ističe kako se ovaj problem mora sasjeći u korijenu i sankcionirati svi oni koji zloupotrebljavaju dužnosnti veleposlanika, prenosi Srna.

"Pokušaji predstavljanja 'bosanskog jezika' kao jedinstvenog u BiH je vrijeđanje Srba, ali i srpskog jezika, i to je neprihvatljivo za Republiku Srpsku", poručila je Majkić.

Reakcija zastupnice Majkić uslijedila je iak je Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo kako svi sadržaji koji se postavljaju na službenim internetskim stranicama diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH mogu sadržavati samo ono što odražava zakonom propisane stavove i usaglašene procedure unutar BiH te je sporna aplikacija povučena.

Kopirati
Drag cursor here to close