Službeno proglašeni

BiH ima četiri nova nacionalna spomenika

Četiri dobra u BiH proglašena nacionalnim spomenicima
Kultura / Flash | 08. 12. 2017. u 16:16 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četiri dobra proglašena su nacionalnim spomenicima u Bosni i Hercegovini, što je odluka koju su na 17. sjednici Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika donijeli predsjedatelj Povjerenstva Radoje Vidović te članovi Amir Pašić i Goran Milojević.

Radi se o graditeljskoj cjelini - Kekeki-Sinanova (Bakarevića) džamiji u Sarajevu, povijesnom području - Nekropoli sa stećcima na lokalitetu Mramorje/Bektića brdo u naselju Bektići (Općina Srebrenica) te graditeljskoj cjelini crkve Sv. Nikole i crkve Rođenja Sv. Jovana Krstitelja sa pravoslavnim grobljem u Poljicama (Grad Trebinje) i grobljanskoj cjelini - Židovsko groblje u Travniku.

Zbog lošeg stanja u kojemu se Židovsko groblje u Travniku trenutno nalazi te uslijed pojave klizišta, samonikle vegetacije koja ugrožava nadgrobnike i oštećenja na većem broju nadgrobnika,

Povjerenstvo je donijelo zaključak da se ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH. Na toj Listi trenutno se nalazi 80 dobara.

Foto/KONS / Povjerenstvo  za očuvanje nacionalnih spomenika 

Članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju povijesne građevine - Kapetanove kule u Bihaću nacionalnim spomenikom BiH. Izmjene i dopune odluke odnose se na preciziranje zaštićenog prostora i utvrđivanje mjera zaštite.  

Osim toga, članovi Povjerenstva donijeli su i odluku o produženju režima zaštite za 18 dobara sa liste peticija.

Razgovarano je i o izboru BiH za članicu Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a. S obzirom na to da članstvo BiH u tom Odboru nosi dodatne obveze, članovi Povjerenstva zaključili su da je potrebno unaprijediti suradnju s predstavnicima međunarodne zajednice. Povjerenstvo će u narednom razdoblju u punom kapacitetu biti na raspolaganju u pružanju stručne i svih drugih vrsta pomoći.

Također, na sjednici je razmotreno Izvješće sa monitoringa povijesnog gradskog područja Jajca koje se nalazi na Tentativnoj listi UNESCO-a te je zaključeno da se uputi dopis premijeru Vlade Federacije BiH i zatraži poduzimanje svih zakonom predviđenih radnji.

Zaključeno je da će Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika i predstavnici međunarodne zajednice i diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH nastaviti suradnju i u budućnosti, priopćeno je iz Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika.

Kopirati
Drag cursor here to close