Venecijansko bijenale

Dogovoren novac i nastup BiH u Veneciji

Osmanović je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o trajnom predstavljanju Bosne i Hercegovine na jednom od najznačajnijih svjetskih kulturnih događaja.
Kultura / Flash | 27. 06. 2018. u 11:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i entitetski ministri nadležni za kulturu Dane Malešević i Zora Dujmović potpisali su u Banja Luci Protokol o modelu sudjelovanja Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu suvremene umjetnosti i Venecijanskom bijenalu arhitekture za razdoblje 2017.-2019.godina. 

Osmanović je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom o trajnom predstavljanju Bosne i Hercegovine na jednom od najznačajnijih svjetskih kulturnih događaja. 

''Protokol se zaključuje na razdoblje od tri godine, te podliježe automatskom produžavanju za sljedeće razdoblje od tri godine ukoliko ga jedna strana potpisnica pisano ne otkaže. Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Herecegovine financira najam prostora u Veneciji u kojem bi bio lociran Paviljon Bosne i Hercegovine, te režijske troškove i tehničko osoblje Paviljona tijekom trajanja predstavljanja na Bijenalu'', pojasnio je Osmanović. 

Iskazao je spremnost Ministarstva civilnih poslova da u okviru svojih nadležnosti maksimalno podrži provođenje ovog dogovora 

Protokolom je predviđeno da ministarstvo kulture iz čijeg je entiteta institucija koja je organizator projekta predstavljanja Bosne i Hercegovine na Bijenalu, financira pripremu izložbe, produkciju rada i transport izložbe, osiguranje, izdavanje kataloga, boravak komesara, kustosa, umjetnika kao i tiskanje svih pratećih materijala i oglašavanja, kao i svih ostalih troškova koji budu neophodni u cilju uspješnog predstavljanja Bosne i Hercegovine na Bijenalu. 

Strane potpisnice su suglasne da, predstavnik na Bijenalu bude svaki put iz drugog entiteta za svaki od Bijenala koja su predmet Protokola, s tim da isto ne mora  biti striktno ukoliko se dogodi situacija zbog koje to nije moguće iz opravdanih razloga. U slučaju opravdane nemogućnosti entitetsko ministarstvo kulture će blagovremeno obavijestiti Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine o istom, kako ne bi izostalo predstavljanje Bosne i Hercegovine na Bijenalu za tu godinu. 

S ciljem uspješnog sudjelovanja Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine formirat će, kako je priopćeno, savjetodavno tijelo za praćenje sudjelovanja Bosne i Hercegovine na Bijenalu u čiji sastav će ući po jedan predstavnik Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva financija i trezora Bosne i Hercegovine, Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. 

Inače, Venecijanski bijenale (talijanski: Biennale di Venezia) je najveća svjetska izložba suvremene umjetnosti koja se održava svake druge godine u Veneciji. Venecijanski filmski festival je dio Venecijanskog bijenala, kao što je to i Venecijanski bijenale arhitekture, koji se za razliku od Bijenala odvija svake parne godine. Od 1999. pokrenuta je nova manifestacija u okviru Bijenala - Međunarodni festival suvremenog plesa.

Kopirati
Drag cursor here to close