Zanimljivi gosti

BHFF predstavlja specijalnu projekciju uz ugledne goste

Kultura / Flash | 07. 04. 2017. u 12:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF) sa zadovoljstvom objavljuje događaj sa vrlo posebnim gostima: fotonovinara Ron Havivom, predavačem Aleksandrom Boškovićem, redateljicom/glumicom Mirjanom Karanović i kustosicom Anom Janevski. Ovi ugledni gosti će sudjelovati u panel diskusiji o Postjugoslavenskoj kinematografiji, kritičkim pogledima i suvremenim izazovima, u sklopu otvaranja 2017. BHFF-a. Kustosi panela su selektori BHFF-a Dijana Jelača i Amir Husak, a panel će se održati u Anthology Film Archives u srijedu, 12. travnja u 18:30.

U protekla tri desetljeća, Ron Haviv je pokrivao više od 25 ratnih sukoba i radio je u više od 100 zemalja, ovjekovječujući ratove i nepravde u cijelom svijetu. Havivov rad na Balkanu je korišten kao dokaz u tužbama i osudama ratnih zločinaca na Međunarodnom sudu u Haagu, a njegove fotografije su predstavljena u muzejima i galerijama, uključujući Louvre i Ujedinjene narode. Osnivač je foto agencije VII, koja je posvećena podizanju svijesti o globalnim pitanjima ljudskih prava. Haviv je autor četiri proslavljene zbirke fotografije. On je također režirao kratke filmove za ESPN, People magazin, Liječnici bez granica, i druge. Ron Haviv je ujedno i jedan od BHFF 2017 žirija.

Mirjana Karanović je srbijanska glumica poznata po važnim ulogama u mnogim bivšim jugoslovenskim filmovima. Debitirala je na ekranu 1980. godine, a ostvarila je međunarodnu slavu ulogom Senije u "Otac na službenom putu", dobitniku Zlatne palme na Kanskom festivalu 1985. godine te kandidatu za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Za njen nastup kao Esma u "Grbavica",filmu koji je dobitnik nagrade Zlatni medvjed za najbolji film na Berlinaleu 2006. godine, Karanović je osvojila nagrade na više festivala i nominaciju za nagradu Europske filmske akademije 2006. godine 2008. osvojila je Freedom Award, nagradu koja se dodjeljuje ženama koje promoviraju i afirmiraju načela ljudskih prava, vladavine prava, demokracije i tolerancije u društvu.

Aleksandar Bošković je predavač na Odsjeku za slavenske jezike na Sveučilištu Kolumbija, gdje predaje predmete na diobi književnosti i vizualne kulture u slovenskim društvima. Objavio je eseje o digitalnoj mnemotehnici, jugonostalgiji i kulturi sjećanja, avangardnim albumima, srpskoj poeziji i post-jugoslavenskim fikcijama i teorijama o mogućim svjetovima. Njegov trenutni projekt uključuje antologija jugoslavenskog modernizma i interdisciplinarnog istraživanja fotopoezije i kino - knjiga u okviru slovenske avangarde.

Ana Janevski je suradnik kustos u Odjelu za medije i performans umjetnost u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku, gdje je radi još od 2011. godine. Urednica je knjige MoMA plesne serije o Borisu Charmatz . Prije dolaska u MoMA, Janevska je bila kustos u Muzeju moderne umjetnosti u Varšavi gdje je bila kustos, među mnogim drugim projektima, izložbe ''Čim otvorim oči vidim film'' na temu jugoslovenskog eksperimentalnog filma i umjetnosti iz 1960-ih i 1970-ih. Također je uredila i knjigu sa istim naslovom.

Prije panela BHFF će predstaviti posebno prikazivanje dokumentarnog filma 'Album' Branka Ištvančića, film koji istražuje ulogu fotografije u očuvanju sjećanja o Balkanskim ratovima. Događaj u Anthology Film Archives će biti prvo predstavljanje 2017. BHFF a festival će se nastaviti u SVA teatru od 13. do 15. travnja.

Ulaz na Specijalna projekciju i Panel diskusiju je besplatno uz kupovinu bilo koje karte prezentacije iz Natjecateljskog programa BHFFa, ili uz kupovinu Festival Pass-a. Sudionike se savjetuje da rezerviraju ulaz zbog vrlo ograničenog kapaciteta dvorane.

Kopirati
Drag cursor here to close