Mostar

Betlehemsko svjetlo stiglo u mostarsku Katedralu

Kultura / Flash | 14. 12. 2016. u 08:04 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izviđači Odreda "Radobolja" danas su donijeli Betlehemsko svjetlo iz Beča u mostarsku Katedralu.

Prije toga posjetili su Banju Luku, Podmilačje kod Jajca, Bugojno, Vitez, Visoko te Sarajevo.

Svjetlo nosi poruke mira, solidarnosti i prijateljstva u veliki broj domova širom Bosne i Hercegovine ali i svijeta. Na prvu nedjelju dočašća, predstavnik austrijskih izviđača u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo i austrijski izviđači iz Betlehema ga nose u Beč.

Inicijativa Betlehemskog svjetla rodila se u okviru dobrotvorne emisije za djecu s teškoćama i osobe u potrebi. Potaknula ju je na božićnu večer 1986. jedna gledateljica u emisiji austrijske televizije „Licht uns Dunkel“ u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, koja je darovateljima kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova. Tu ideju prihvatili su izviđači Austrije i pretvorili je u tradicionalnu programsku aktivnost, te je ona prerasla u veliku međunarodnu izviđačku aktivnost i to ne samo u Evropi već i Aziji, Sjevernoj i Južnoj Americi, sjevernom dijelu Afrike.

Ove godine moto svečanosti je “Gradimo mir hrabrošću i kreativnošću“. Betlehemsko svjetlo jedini je otvoreni plamen koji se može voziti avionom.

Kopirati
Drag cursor here to close