Težak pontifikat

Benedikt XVI priznao da mu je upravljanje crkvom bila slabost

Kultura / Flash | 08. 09. 2016. u 14:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Benedikt XVI, koji je odstupio 2013. godine, priznao je da upravljanje crkvom nije bila njegova jača strana, istaknuvši pritom kako svoj pontifikat ne smatra neuspjehom, prenosi Agencija Anadolija.

U knjizi "Posljednji razgovori" prvi put u dvije tisuće godina dugoj povijesti kršćanstva papa pravi bilans svog pontifikata i života. Odlomci iz knjige objavljeni su u četvrtak u talijanskim i njemačkim novinama "Corriere della Sera", "Die Zeitu" i "Bildu".

U knjizi papa Benedikt navodi da je bio šokiran, a prvobitno i nesiguran, po pitanju izbora svog nasljednika. Međutim, kako je kazao, odmah je shvatio važnost izbora Latinoamerikanca za papu i bio je izuzetno sretan zbog izbora pape Franje.

Govoreći o "teškim trenucima svog papinstva", bivši papa se naročito osvrnuo na zlostavljanje djece 2010. godine, ljutnju zbog biskupa Richarda Williamsona koji negira holokaust i dokumenata koji su procurili o vatikanskim intrigama.

"Praktično upravljanje nije moja jaka strana i definitivno je slabost. Međutim, ne smatram da sam bio neuspješan. Za osam godina mog služenja, mnogi su ljudi pronašli novi put svog vjerovanja", kazao je Benedikt.

Benedikt je 2013. godine odstupio, a ostat će upamćen kao prvi papa u 600 godina koji se odrekao svoje službe.

Joseph Aloisius Ratzinger (89), koji živi povučeno u Vatikanskim vrtovima, istaknuo je da mu je "dužnost" bila povući se s čela Rimokatoličke crkve zbog slabog zdravlja i napornih aktivnosti koje sa sobom nosi papinstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close