''Umjetnica''

Baka čuvala lažne Picassa, Gustva Klimta, Moneta...

Kultura / Flash | 07. 11. 2016. u 12:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U kući 65-godišnjaka iz okolice Ljubljane otkriveno je 66 lažnih umjetničkih djela "potpisanih" imenima slavnih autora, među ostalima Pabla Picassa, Gustava Klimta, Claudea Moneta, Wassilyja Kandinskog i Marca Chagalla, koje je skupina austrijskih i slovenskih krivotvoritelja namjeravala prodati, objavila je u ponedjeljak slovenska policija.

Neimenovani slovenski krivotvoritelj, koji je uhićen, posjedovao je 66 lažnih slika, te prodajni katalog.

Policija je zaključila da je skupina skupina krivotvoritelja namjeravala zaraditi na slikama čak 72 milijuna eura, piše Hina.

"Ušli smo im u trag dok su se pripremali za prodaju pet krivotvorenih slika Pabla Picassa u vrijednosti 10 milijuna eura, što smo spriječili", kazao je na konferenciji za novinare kriminalist Valter Zrinski.

U Austriji je istraga o skupini koja krivotvori slike i pokušava ih prodati na ilegalnom tržištu pokrenuta početkom ove godine. Krajem srpnja u Beču je uhićeno šest članova te mreže, austrijskih i slovenskih državljana, starih od 46 do 65 godina.

Tragovi austrijske istrage su vodili u Sloveniju, gdje se sumnjalo da je pohranjen dio slika, pa je otkriven i krivotvoritelj koji ih je držao u svom domu.

Većina kaznenih djela koja se osumnjičenima stavljaju na teret izvršena je u Austriji, a uhićeni Ljubljančanin bit će optužen za kazneno djelo prijevare, za što u slučaju osude u Sloveniji može dobiti do 10 godina zatvora.

Policija još ne želi otkriti koliko je ukupno umjetničkih djela bilo krivotvoreno te koliko ih je prodano, ali su stručnjaci potvrdili kako su krivotvorine prilično vješto izrađene. Među njima je i dosta slika pripisanih renomiranim slovenskim autorima, poput slikara Zorana Mušiča.

Kopirati
Drag cursor here to close