proslava

Badnjak u podgrmečkom kraju Bosanske Krupe

Kultura / Flash | 07. 01. 2016. u 07:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proslavi Božića kod pravoslavaca prethodi Badnji dan. Ime je dobio po Badnjaku, hrastovom ili cerovom drvetu za koje se vjeruje da su donijeli pastiri Josifu i Mariji da bi zagrijali pećinu u kojoj je rođen Isus Hrist.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima pravoslavci bosanskokrupske općine obilježili su jučer Badnji dan, pripremajući se za najradosniji kršćanski praznik – Božić.

Prvim pucnjima u zoru označen je i na području bosanskokrupske općine tradicionalni čin sječe badnjaka, a time je započelo obilježavanje Badnjeg dana. Prva badnjačka kolona krenula je tokom prijepodneva da bi se zaustavila u 13 sati i 30 minuta pred crkvom u Velikom Radiću, a sat kasnije je bila ispred crkve na Vranjskoj i istovremeno u Benakovcu gdje su ove godine bili zajedno i pravoslavni vjernici iz Jasenice. U poslijepodnevnim satima bdjenje je upriličeno i u ostalim crkvama, u Suvaji, Gornjim Petrovićima i Ivanjskoj.

Uz snježne pahulje, vatru, kuhano vino, dječiju radost, u Velikom Radiću i na Vranjskoj čekao se okićeni badnjak na kolima kojeg je poslije tradicionalnog pijukanja u crkvi za najmlađe ispred božijeg dvora posvetio pravoslavni sveštenik Karađorđe Derajić. Potom su mještani svojim domovima ponijeli po grančicu hrastovog drvceta, a na velikoj vatri upriličeno je nalaganje ili paljenje velikog badnjaka.

Sveštenik Karađorđe Derajić služio je bdijenje i posvetio badnjak pred nalaganje. On je uputio božićnu poruku u kojoj su sadržane najljepše riječi o miru, ljubavi, dobroti svih pravoslavnih vjernika zajedno sa svim drugim narodima sa kojima dijele životni prostor.

Pravoslavni vjernici sa područja bosanskokrupske općine jučer su obilježili Badnji dan i pripremanjem božićne pečenice, da bi što svečanije i uz bogatu trpezu dočekali Badnje veče i proslavili današnji praznik - Božić.

„U zajedništvu da se okupljamo oko onoga što su naše najveće vrijednosti i da to bude nešto što će određivati našu budućnost. Želimo u slozi, ljubavi i miru proslavili najradosniji hrišćanski praznik Rođenja Isusa Hrista. Ovo je praznik mira, ljubavi i poštovanja i blagoslovljen je svako tko božićne poruke nosi u srcu, po njima živi, radi, gradi porodicu, prijateljstva i budućnost koja je pred nama“, kazali su nam veseli stanovnici podrgrmečkog kraja.

Danas prije izlaska sunca u crkvi na Vranjskoj za sve pravoslavne vjernike bosanskokrupske općine služena je i svečana božićna liturgija, inače prva u ovom vjerskom objektu od njene gradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close