Arheologija

AUDIO | Kako se pomjerilo vrijeme u Tomislavgradu

Godine 2015. na području špilje Ričina pronađen je veliki broj kamenih alatki iz paleolitika.
Kultura / Flash | 20. 12. 2018. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavna speleološka istraživanja i slučajni nalaz ostataka kremenog oruđa pomjerili su donju granicu naseljavanja na prostoru općine Tomislavgrad sa 4.000, kako je prije bilo shvaćanje, na 17.000 godina prije Krista.

Taj je pronalazak potaknuo i arheološka istraživanja na širem špiljskom lokalitetu o čemu je za livanjski Radio Studio N govorio kustoso Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu Stipan Dilber.

Godine 2015. na području špilje Ričina pronađen je veliki broj kamenih alatki iz paleolitika. Godinu kasnije su organizirana istraživanja na tom lokalitetu kada je utvrđeno da se tu nalzilo mjesto proizvodnje kamenih alatki i privremeno staništa prapovijesnih zajednica, rekao je Dilber.

Nakon dodatnih analiza utvrđeno je da su nalazi datiraju iz 17 tisuća godina prije Krista.


Naime, tijekom istraživanja izvora - špilje Ričina, koja se nalazi na širem području zaseoka Vrilo u blizini Tomislavgrada, pronađeni su ostaci kremenoga oruđa stari 17.000 godina što je jedinstven arheološki nalaz u ovom dijelu Hercegovine. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom radu doc. dr. sc. Darija Vujevića iz Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru i magistra arheologije Dilbera u časopisu Instituta za arheologiju Zagreb. 

Profesor Vujević je najavio nastavak istraživanja, a kada će se to točno dogoditi ovisi i od podrške lokalnih i državnih institucija. 

''Nadamo se i da će važnost otkrića prepoznati i Elektroprivreda HZHB koja na tom dijelu planira izgraditi hidroelektranu i da će ovo otkriće imati u vidu u svojim planovima prostornog upravljanja'', poručio je profesor Vujević.

Kopirati
Drag cursor here to close