HP Mostar

Aristotel na poštanskoj markici povodom Svjetskoga dana filozofije

Kultura / Flash | 16. 11. 2016. u 12:03 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska pošta (HP) Mostar obilježava Svjetski dan filozofije i 2400. obljetnicu rođenja velikog filozofa Aristotela izdavanjem prigodne poštanske marke (arak od 8 maraka), žiga i omotnice prvoga dana (FDC), priopćeno je iz Sektora za marketing i odnose s javnošću Hrvatske pošte Mostar.

Autor likovnog rješenja je Draženko Marić, a marka nominalne vrijednosti 0,90 KM tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu.

Svjetski dan filozofije obilježava se svakoga trećega četvrtka u mjesecu studenome, a ove godine je to 17. studenoga. Toga dana marka se pušta u poštanski promet, a ujedno će biti i predstavljena na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, u sklopu obilježavanja Svjetskoga dana filozofije.

Inicijativu za obilježavanje Dana filoziofije pokrenuo je UNESCO 2002. godine s ciljem upoznavanja javnosti s mjestom filozofije u suvremenom svijetu. Tijekom povijesti poznate su različite filozofske škole, zajedničko za sve njih je što su budućim naraštajima ostavili trajne primjere humanih vrijednosti. Filozofi i filozofske institucije i danas imaju zadaću kritično, neovisno i kreativno razmišljati te doprinositi razvitku boljega svijeta.

Ove godine obilježava se i 2400 godina od rođenja starogrčkog filozofa i prirodoslovca Aristotela koji je rođen 384. g. prije Krista u makedonskom gradu Stagiri u Traciji, a umro je u Halkidi 322. g. prije Krista. Kao mladić stupa u Platonovu Akademiju gdje ostaje do Platonove smrti. Zatim je pozvan na dvor Filipa Makedonskog da bude učitelj Aleksandru Makedonskom. Nakon povratka u Atenu osniva Peripatetičku školu, jednu od najutjecajnijih filozofskih škola u antičkoj Grčkoj.

Okvirna područja njegovih radova su knjige o logici, prirodoznanstvena djela, metafizika, etički spisi, knjige o estetici i ezoterični spisi, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close