Arhiv

Građa mostarskog Centra seli se u prostorije Islamske zajednice

Reisu-l-ulema je istaknuo važnost ove građe za Bosnu i Hercegovini i njezinu budućnost u kojoj će se s ovih stranica ispisivati povijest.
Kultura / Flash | 25. 09. 2019. u 19:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svečanom salonu Rijaseta Islamske zajednice u BiH u srijedu je potpisan sporazum kojim je kompletna arhivska građa 'Centra za mir i multietničku saradnju' iz Mostara ostavljena u vakuf Islamskoj zajednici.

Radi se o više tisuća originalnih fotografija i filmova iz raznih izvora, originalnog ratnog tiska, cijele knjižnice s oko 1.300 naslova s tematikom rata i poraća u BiH, oko 10 tisuća sati video materijala, koja svjedoči o svim važnim događajima, zlu kroz koje su prošli građani primarno Mostara i Hercegovine, ali i cijele Bosne i Hercegovine te 300 tisuća ratnih dokumenta od kojih je najveći broj korišten u radu Haškog suda, prenijela je MINA.  

Građa će biti čuvana u posebnom odjelu Karađoz-begove knjižnice u Mostaru.

Sporazum su potpisali reisu-l-ulema IZ u BIH Husein ef. Kavazović, direktor i osnivač Centra za mir Safet Oručević, mostarski muftija Salem ef. Dedović i predsjednik Medžlisa IZ Mostar Džafer Alić.

Reisu-l-ulema je istaknuo važnost ove građe za Bosnu i Hercegovini i njezinu budućnost u kojoj će se s ovih stranica ispisivati povijest.

Kavazović je pohvalio predanost, rad, ideje i ljubav koje su u proteklih 18 godina u projekte zajedničkog dobra i društvene odgovornost uložili aktivisti Centra za mir na čelu sa Safetom Oručevićem.

Sugovornici su konstatirali da će dokumentarna građa Centra za mir biti od velike koristi društvenoj zajednici za buduće znanstveno-istraživačke radove i izučavanje povijesti Mostara, Hercegovine i cijele Bosne i Hercegovine s ciljem da istina o stradanju i obrani države bude nezaboravno svjedočanstvo i opomena, ali i ponos budućim generacijama ove zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close