Potpisan ugovor

Arhiv Oslobođenja ustupljen Arhivu Federacije BiH

Arhiv će Oslobođenje štiti kao neprocjenjivo blago svih naših naroda.
Kultura / Flash | 07. 11. 2017. u 17:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 25.000 brojeva Oslobođenja i 75 godina svjedočenja o vremenu koji je prolazila Bosna i Hercegovina, odnosno bivša Jugoslavija potpuno prelazi u ruke svojih čitatelja. Ugovor o preuzimanju arhivske građe Oslobođenja potpisali su izdavač Oslobođenja Mujo Selimović i direktor Arhiva Federacije BiH Adamir Jerković.

''Ovim činom 25.486 brojeva postaju sastavni dio naše povijesti koju će od danas moći koristiti brojni istraživači. U mnogome će im biti olakšan rad'', kazao je Jerković.

Arhiv će, obećao je, Oslobođenje štiti kao neprocjenjivo blago svih naših naroda.

''Potpuno smo sigurni da je sada naša arhiva u pravim rukama. Mi smo uspjeli digitalizirati našu arhive, tako da to kulturno naslijeđe i građa Oslobođenja koja je definitivno dio bh. povijesti imamo i u ovom obliku. Drago mi je da smo hard kopije predali na čuvanje Arhivu FBiH'', kazao je izdavač Oslobođenja Mujo Selimović.

Oslobođenje, naveo je direktor Arhiva BiH, svjedoči o posrnućima zajedničke države, razarajućem nacionalizmu koji je zemlju gurnuo u agoniju, tragičnim danima Sarajeva i cijele države izložene nevjerojatnoj torturi, zločinima protiv čovječnosti, varvarstvu, ali isto tako o zajedničkim naporima da se izgradi bolja stvarnost i nadama naših naroda da pređu užasnu moru i kataklizmu, ponovo izgrade jedan ljepši svijet u kojem nikome neće biti tijesno.

''To je Oslobođenje, najznačajnija dnevna novina u BiH koja se nije dala ugasiti ni u ratu, koja je neprekidno izlazila u najtežim vremenima bosanskohercegovačke povijesti. Mi ćemo Oslobođenje štititi kao neprocjenjivo blago svih naših naroda. Mogu reći da smo mi u Arhivu FBiH sretni što u našem fondu imamo bosanski Times, novinu koja je nagrađivana brojnim domaćim i međunarodnim priznanjima'', naveo je Jerković.

Dodao je da je "Oslobođenje i za rahmetli predsjednika BiH Aliju Izetbegovića bila nezamjenjiva novina".

''Čak i kada se nije slagao sa nekim komentarom. Predsjednik je uvijek sa velikim poštovanjem pratio pisanje Oslobođenja i uvijek je za vašu novinu govorio da ima objektivan sud o vremenu i ljudima. To bih htio da se zna'', rekao je direktor Arhiva FBiH i nekadašnji savjetnik Alije Izetbegovića.

''Predajom arhivske građe Oslobođenja Arhivu FBiH sudjelujemo u očuvanju kulturne vrijednosti i povijesti BiH. Ja sam siguran da će Oslobođenje ostati na putu objektivne istinite i relevantne novine za cijelu BiH i sve njene ljude'', kazao je Selimović i zahvalio direktoru i uposlenicima Arhiva FBiH, te cijelom kolektivu Oslobođenja koji je radio na sređivanju građe i predaje u ruke Arhivu BiH.

Preseljenju arhiva Oslobođenja nesebičnu pomoć dao je MS&Wood.

''Drago mi je da prisustvujem ovom važnom događaju. Nastojali smo da pomognemo jer vrijedi truda'', kazao je direktor kompanije Muhamed Pilav, priopćeno je iz Oslobođenja.

Kopirati
Drag cursor here to close