Sarajevo

Arhiv Bosne i Hercegovine obilježio 70. godina postojanja

Svečanoj ceremoniji u povodu 70. godina postojanja Arhiva Bosne i Hercegovine prisustvovali su brojni predstavnici kulturnog, vjerskog i političkog života BiH, diplomatskog zbora u BiH, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko ...
Kultura / Flash | 14. 12. 2017. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 70. godina postojanja Arhiva Bosne i Hercegovine, 12. prosinca 2017. godine u klubu Collegium Artisticum u Sarajevu organizirao je svečanost i izložbu pod nazivom ''Austrougarska arhitektura u Bosni i Hercegovini'', na kojoj je predstavljen rad ove institucije.

Uz dobrodošlicu gostima direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Saša Klepid osvrnuo se na rad u arhivskoj službi, kazavši da Arhiv BiH traži najbolje načine da se ukopi u suvremenu eru.

''To se prvenstveno odnosi na proces digitalizacije, uz predhodnu restauraciju arhivske građe, kako bi se dokumenti istovremeno sačuvali u elektornskoj verziji“.

Istaknuo je da su arhivski djelatnici entuzijasti i da poslu prilaze stručno i odgovorno.

''Za nadati se da ćemo u bududnosti imati bolje uvjete posebno usklađivanjem našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije'', te je još jednom ukazao na značajnu podršku koju je ovoj instituciji pružila Češka Republika i Republika Turska.

Također je i zamjenik direktora Arhiva Bosne i Hercegovine doktor Šimun Novakovid uz iskrene čestitke arhivskim djelatnicima ukazao na značaj arhivske službe i jednog od najstarijih dokumenata Arhiva BiH, povelju kralja Stjepana Dabiše, koja je taj dan bila izložena na 13. Zimskom salonu knjige i prezentirana široj javnosti.

Na svečanoj ceremoniji prisutnima se obratio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te još jednom podsjetio na važnost ove instiucije za povijest naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom direktor Arhiva Bosne i Hercegovine uručio je povelje ''kralj Stjepan Dabiša'', direktoru TIKA-e za BiH Omer Faruku Almidži i veleposlaniku Republike Češke Jakubu Skalnik, a koje ova institucija uručuje pojedincima i organizacijama zaslužnim za razvoj i podršku arhivskoj struci u Bosni i Hercegovini.

Svečanoj ceremoniji u povodu 70. godina postojanja Arhiva Bosne i Hercegovine prisustvovali su brojni predstavnici kulturnog, vjerskog i političkog života BiH, diplomatskog zbora u BiH, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, direktori arhiva u Bosni i Hercegovini.

U okviru svečanosti, upriličena je izložba pod nazivom ''Austrougarska arhitektura u Bosni i Hercegovini'', na kojoj su izloženi nacrti brojnih građevina sagrađenih odnosno rekonstruiranih i adaptiranih u vrijeme austrougarskog perioda.

Ovu izložbu, kao i samo mali dio eksponata iz Arhiva BiH, građani Bosne i Hercegovine imaju priliku vidjeti do kraja ovogodišnjeg 13. Zimskog salona knjige u galeriji Collegium Artisticum.

Kopirati
Drag cursor here to close