Potpora Katra

Arhiv BiH ponovno u svojoj funkciji

Radi se o prostoriji "broj 13" površine 300 metara kvadratnih u kojoj se pohranjuje arhivska građa kao jedinstvena i nezamjenjiva baština.
Kultura / Flash | 26. 09. 2019. u 15:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Države Katar u BiH Sultan bin Ali Al-Khater i direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Saša Klepić danas su označili završetak projekta "Rekonstrukcija depoa" u kojem se čuva bogata i vrijedna arhivska građa.

Radi se o prostoriji "broj 13" površine 300 metara kvadratnih u kojoj se pohranjuje arhivska građa kao jedinstvena i nezamjenjiva baština.

Veleposlanik je prije tri mjeseca tokom obilaska prostorija Arhiva BiH, a koje su trebale biti renovirane, prepoznao važnost te institucije i odlučio pomoći rekonstrukciju sa 128.512 KM.

Izrazio je zadovoljstvo slikom koju danas vidi, a to su renovirane prostorije osposobljene za rad zaposlenika i čuvanje arhivske građe.

''Arhiv Bosne i Hercegovine nije samo vlasništvo BiH već cijelog čovječanstva, a povijest koju čuva ćemo ostaviti našim budućim generacijama'', istaknuo je veleposlanik u izjavi za medije.

Potvrdio je da će nastaviti pomagati Arhiv BiH, ukoliko za to postoje uvjeti, a time bi projekt rekonstrukcije prostorija te institucije bio okončan uz pomoć Države Katar.

Direktor Klepić je zahvalio veleposlanika na pomoći koju Država Katar pruža Arhivu BiH, te kazao da je rekonstruirano oko 85 posto prostora, a preostala je još jedna velika prostorija tzv."soba 14".

''Kada završimo 'sobu 14' imat ćemo moderno uređene arhivske depoe BiH i time bismo završili naš cilj, rekonstrukcija prostorija Arhiva BiH'', rekao je Klepić i zahvalio svima koji sudjeluje u projektu.

U protekle dvije godine, naveo je, uloženo je 500.000 KM izvanbudžetskih sredstava u obnovu jednog od najvećeg depoa Arhiva BiH.

Krajnji cilj projekta, podsjetio je direktor Klepić, jeste da se osiguraju prvobitni optimalni uvjeti za pohranu i zaštitu arhivske građe, te da se samim tim poboljšaju uvjeti rada te institucije, kao i pristup i korištenje arhivske građe njezinim korisnicima, kao osnovni zadatak jedne arhivske ustanove.

Kopirati
Drag cursor here to close