Kameni spomenici

Arheolozi vrše istraživanja na Karauli u Tomislavgradu

Kultura / Flash | 23. 11. 2016. u 17:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tomislavgradski arheolog i kustos Franjevačkog muzeja ''fra Jozo Križić'' Stipan Dilber sa skupinom volontera trenutno vrši istraživanja lokaliteta Karaule u Tomislavgradu uz samo gradsko katoličko groblje.

Po Dilberovim riječima lokalitet Karaule prvi put je istražen 1896. godine kada je na poziv župnika u Duvnu fra Anđela Nuića Karaule istraživao austrijski arheolog Karl Patcha, inače tadašnji kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

"Tu je pronađeno najviše kamenih spomenika kulture iz Rimskog doba poput rimskih ara, žrtvenika i ulomaka sarkofaga, koji su posvećeni rimskim božanstvima a, između ostaloga, na ovoj lokaciji su nađeni ulomci srednjovjekovnog namještaja", kazao je Dilber.

Pošto je u planu grada proširenje gradskog groblja, odlučeno je da se taj prostor dodatno arheološki istraži i dokumentira.

"Trenutno se sa sjeverne strane groblja prostor sondira i vrše iskopavanja s nadom da će se nešto iz tog vremena i pronaći što bi dalo još veći značaj ovoj lokaciji koja je do sada dala najviše arheološkog materijala iz drugog, trećeg i četvrtog stoljeća, kada su ovim prostorom dominirali Rimljani", istaknuo je Dilber.

U dosadašnjem istraživanju pronađeno je dosta ulomaka keramike iz rimskog razdoblja, kao i dijelovi zidina na kojima, kako kaže Dilber, treba još raditi da bi se utvrdila sama konstrukcija i period gradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close