Kosti kraj puta

Apel iz Gruda: Arheolozi, pobrinite se za kosti!

U blizini Gruda pronađeni su ostaci ljudskog kostura. Prizor nije bio ugodan za vidjeti i nije jasno kako do sada nitko nije reagirao
Kultura / Flash | 28. 08. 2018. u 14:16 Mate Puljak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Snimio čitatelj / Kostur kraj ceste

Istraživač iz Imotskog Mate Puljak uputio je apel nadležnim arheolozima da se zaštite novopronađeni ljudski kosturi neposredno uz magistralnu cestu Grude-Imotski u zaseoku Miši.

Apel Mate Puljka prenosimo u cijelosti:

U blizini Gruda pronađeni su ostaci ljudskog kostura. Prizor nije bio ugodan za vidjeti i nije jasno kako do sada nitko nije reagirao. Netko je kartonom prekrio lubanju, netko tko u tom trenutku nije znao što bi drugo. I na tom privremenom rješenju mu hvala.

Nakon dojave jednog čitatelja, sastavio sam ovu kratku objavu jer nisam mogao ostati prekriženih ruku. Najjednostavnije je ići linijom lakšeg otpora, gledati što će tko zamjeriti i čekati da netko drugi nešto poduzme.

Osoba koja mi je javila informaciju nije mogla prijeći preko stanja u kojem se grob trenutno nalazi. U skladu s etičkom i moralnom odgovornošću, zamolila me da poduzmem neke konkretne korake. Priča je otkrila nevjerojatnu podudarnost.

Detalji istraživanja

 Dakle, na širem području Gruda u mjestu Miši, pronađen je drevni grob kojemu prijeti veći stupanj devastacije od onoga u kojemu se trenutačno nalazi. Može se raditi o srednjovjekovnom, ali i o prapovijesnom ukopu. Bez arheoloških istraživanja svaki pokušaj datacije bio bi puko nagađanje. Šuma je učinila svoje, žile su ispremetale kosti, voda ga nije žalila.

U narednom periodu predstoji faza u kojoj će utjecaj atmosferalija dodatno uništiti preostale dokaze nekakve priče koja očigledno želi vani. Prilikom pregleda lubanje ustanovio sam da će to biti veoma teška priča za onoga tko ju bude morao ispričati. S obzirom da se grob nalazi na mjestu gdje mu, osim nadolazećih vremenskih neprilika, dodatno prijeti izloženost prolaznicima i beskrupuloznim avanturistima, potrebno je hitno obaviti arheološko istraživanje i premještanje kostura nekoliko metara dalje od zatečenog položaja kako bi se pokojniku omogućilo da počiva na istome mjestu. Verificirao sam još jedan grob dva metra istočnije, tako da treba uzeti u obzir mogućnost da je pokopan uz obitelj ili ratne drugove.

U tom kontekstu nije humano da njegovi ostaci budu prenešeni negdje drugdje, taman se radilo o kosturnici u mjesnom groblju. Ovim putem molim nadležne stručnjake da izađu na teren i obave preliminarne izvide, te u što kraćem roku obrade ili, do nekih boljih vremena, adekvatnije zaštite ovo arheološko nalazište. Moj angažman oko zaštite groba također je privremene prirode. Grobne ostatke sam prekrio pvc vrećom koju sam postavio u skladu s metodologijom rada i nasuo humusom za cvijeće.

Miši važno nalazište

 Napominjem da je mjesto Miši izuzetno važno u kontekstu prapovijesnog kontinuiteta ilirskog gradinskog naselja smještenog poviše lokacije na kojoj je pronađen grob. Najpoznatiji arheološki nalaz s ovog područja je uvozna grčka kaciga iz 6./ 5. stoljeća prije Krista koja je pronađena, kako Fiala donosi, na parceli obitelji Zorić. Ovaj grob također se nalazi na zemlji koja pripada Zorićima.

 Dakle, postoji osnovana sumnja da se radi o još jednom grobu iz tog perioda koji bi možda potvrdio Fialinu pretpostavku da se na tom prostoru nalazi velika prapovijesna nekropola. To ne bi bilo čudno jer se na brdu poviše nalaze ilirske gomile. Nedaleko je i kolosalna gradina u Vrućicama. Sve je to dio iste priče.

Kopirati
Drag cursor here to close