Problem

Apel hrvatskih biskupa zbog katastrofalnih razmjera demografske krize

Kultura / Flash | 16. 04. 2015. u 15:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski biskupi uputili su s 50. zasjedanja HBK apel u kojem upozoravaju kako Hrvatska već desetljećima proživljava tešku demografsku krizu koja, kako ističu, u zadnje vrijeme poprima katastrofalne razmjere na što opetovano upozoravaju demografi.

Biskupi podsjećaju da su uzroci takvoga stanja višestruki i složeni te posebno ističu kontinuirano iseljavanje, napuštanje ruralnih i naseljavanje urbanih sredina, koncentraciju stanovništva u svega nekoliko velikih gradova, spori razvoj manjih i srednjih gradova te odlazak ljudi na tzv. privremeni rad u inozemstvo.

Tu su, kako naglašavaju, i velika nezaposlenost, nesigurnost radnih mjesta, nepostojanje sustavne politike stambenoga zbrinjavanja mladih obitelji i negativni gospodarski trendovi koji ih dovode u sve nepovoljniji položaj.

"Kao poseban problem treba istaknuti i one tendencije u gospodarstvu koje ne idu na ruku ženama, majkama s malom djecom i trudnicama, a što se očituje na više načina: postavljanje uvjeta pri zapošljavanju da ne planiraju imati djecu, zatim nepovoljno radno vrijeme, pri čemu posebno mislimo na rad nedjeljom, kao i nedostatak infrastrukture usluga za obitelj s malom djecom", naglašavaju hrvatski biskupi i dodaju kako iz godine u godinu raste broj umrlih u odnosu na broj rođenih.

Biskupi upozoravaju kako će, ako se nastave aktualni trendovi, po ozbiljnim procjenama demografa, Hrvatska sredinom stoljeća imati oko milijun stanovnika manje.

"Za otprilike 40 posto opast će broj stanovnika mlađih dobnih skupina", procjenjuju i naglašavaju kako će drastično smanjenje radnosposobnoga stanovništva uzrokovati nesagledive društvene i makroekonomske promjene.

Biskupi smatraju kako je potrebno uvažiti upozorenja demografskih stručnjaka i ne prepuštati situaciju stihiji koja neminovno vodi u demografsku propast Hrvatske.

"Nužno je brzo reagirati te pokušati zaustaviti ili barem usporiti spomenute negativne trendove", pozivaju hrvatski biskupi i ocjenjuju kako se stječe dojam da većina hrvatske javnosti nije dovoljno svjesna dugoročnih posljedica nastavljanja sadašnjih demografskih kretanja.

Ovim apelom, kako navode, "mi hrvatski biskupi, želimo istaknuti da je prijeko potrebno što prije uspostaviti konstruktivni dijalog između društvenih, političkih, gospodarskih i svih drugih relevantnih čimbenika radi zajedničkoga pronalaženja rješenja glede naše demografske budućnosti".

U cilju stvaranja prijateljskoga ozračja prema obitelji i djeci u Hrvatskoj biskupi pozivaju na žurno donošenje i sustavnu provedbu dugoročne pronatalitetne obiteljske i populacijske politike kao važnoga dijela razvojne politike od vitalnoga interesa za budućnost hrvatskoga društva.

Smatraju kako u tim nastojanjima kao primjer mogu poslužiti one europske zemlje koje su uspjele poboljšati demografske pokazatelje provedbom upravo navedenih strateških programa i politika.

U nadi da će ovaj apel svi prihvatiti otvorena srca, hrvatski biskupi posebno pozivaju vjernike da ustraju molitvom te da konkretnim zauzimanjem daju svoj doprinos u prevladavanju sadašnjega stanja u duhu gesla Drugoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji: "Obitelj - nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske".

Potaknuti zabrinjavajućim demografskim pokazateljima, biskupi su kako navode, uputili poziv crkvenoj javnosti, svim odgovornim državnim, društvenim, gospodarskim i drugim relevantnim čimbenicima, kao i svim ljudima dobre volje u Hrvatskoj i iseljeništvu, kako bi se zajednički suočili s aktualnim stanjem i očekivanim posljedicama, ako se to stanje ne promijeni.

Kopirati
Drag cursor here to close