Ukazanja

Anketa pokazala: Ljudi vjeruju u međugorska ukazanja

Kultura / Flash | 11. 03. 2017. u 08:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč svemu što se događa u posljednje vrijeme vezano za međugorska ukazanja, vjernici i dalje vjeruju da se Gospa ukazala u ovom mjestu.

Pokazala je ovo anketa koju je proveo portal Bljesak.info. Od 3,5 tisuća ispitanika 67 posto ih vjeruje u međugorska ukazanja. Ostali, odnosno 33 posto ispitanih su rekli kako ne vjeruju da se Gospa ukazala u Međugorju.

Ukazanja u Međugorju su u posljednje vrijeme u žiži javnosti. Najprije zbog najava dolaska vatikanskog izaslanika, a potom i izjava biskupa Ratka Perića.

Biskup: Ukazanja nisu autentična

Podsjećamo, kako je biskup rekao kako se Gospa u Međugorju nije ukazala.

"Iako je bilo ponekad govora o tome da bi se ukazanja prvih dana mogla smatrati istinitima, a potom je nadošla 'nadgradnja' drugih, ponajviše nereligioznih elemenata, ovaj je Ordinarijat promicao istinu i s obzirom na te prve dane. Nakon što su presnimljene i prepisane audiokasete koje sadržavaju razgovore pastoralnog osoblja u župnom uredu u Međugorju, u prvih tjedan dana, s dječacima i djevojčicama koji su tvrdili da im se ukazala Gospa, s uvjerenjem i odgovornošću iznosimo razloge i zaključke o nevjerodostojnosti navodnih ukazanja. A ako se prava Gospa, Isusova Majka, nije ukazala – kao što nije – onda su sve to samozvani vidioci, tobožnje poruke, tzv. vidljivi znak i navodne tajne", rekao je ranije biskup mostarsko-duvanjski i trebinjsko-mrkanjski Ratko Perić. Perić je dodao kako ukazanja u Međugorju nisu autentična.

O Međugorju se oglasio i Papa Franjo koji je rekao kako Gospa nije ravnatelj poštanskog ureda koji šalje poruke. Unatoč toj izjavi, papa je odlučio poslati svog izaslanika u ovu župu.

Ima/Nema izaslanika

Preuzvišeni mons. Henryk Hoser, posebni izaslanik Svete Stolice za župu Međugorje, trebao je u Međugorje doći 27. veljače, međutim kako je rečeno iz Apostolska nuncijatura u Sarajevu njegov posjet će se dogoditi 27. ožujka.

Papa Franjo imenovao je sredinom veljače varšavskog nadbiskupa Henryka Hosera svojim posebnim izaslanikom za Međugorje.

Nadbiskup Hoser neće imati doktrinalnu nego pastoralnu ulogu i neće ulaziti u pitanja ukazanja, koja su u nadležnosti Kongregacije za nauk vjere, nego mu je cilj saznati kakve su pastoralne potrebe tisuća vjernika koji dolaze na hodoćašća u Međugorje.

Turista ne nedostaje

I dok javnost razglaba o postojanju ukazanja stanovnici se spremaju za  turističku sezonu.

Prvu turističku gužvu očekuju oko Uskrsa. Nadaju se kako će ih ove godine posjetiti jednak broj turista kao i prošlih godina. Međugorje na godinu posjeti oko milijun turista iz cijelog svijeta. Godinama su im glavni gosti bili Talijani.

Njihov broj dolazaka se smanjio zbog recesije, a ne zbog poruka o Međugorju koje su plasirali vjerski dužnosnici, smatraju stanovnici Međugorja. Po broju posjeta bok uz Talijane, stoje Poljaci.

U Međugorje, koje raspolaže s oko 20 000 ležaja, redovito dolaze turisti iz 28 zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close