Predstava

Anita Matić Delić za Bljesak.info: Jako se veselim ponovnom dolasku u Mostar

Kultura / Flash | 24. 04. 2017. u 07:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar bit će izvedena treća predstava u konkurenciji 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”: predstava “Jedan sluga, dva gospodara” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Zanimanje publike za ovu predstavu je ogromno. Autor teksta je Richard Bean, režiju potpisuje Vito Taufer, a igraju: Nikša Butijer, Ornela Vištica, Željko Königsknecht, Matija Šakoronja, Mia Anočić-Valentić, Hrvoje Kečkeš, Borko Perić, Anita Matić Delić, Vilim Matula, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Maja Posavec. Zaplet se temelji na nemogućoj misiji, istovremenom služenju dvojici nadređenih, koji ne znaju jedan za drugoga, što omogućuje razvoj svih onih slojeva humora koje zabuna, laž i prijevara podrazumijevaju. Ovaj tekst svojim britkim i prodornim humorom ne ostaje na površini, nego kroz glumačke bravure i niz dramatičnih scenskih situacija, portretira korumpirane karaktere i sav lažni moral licemjerne malograđanštine. O svemu tome u intervjuu za Bljesak.info govori glumica Anita Matić Delić.

Što je to što publici donosi predstava 'Jedan sluga, dva gospodara'?

Predstava "Jedan sluga, dva gospodara" uz svu svoju komiku i pregršt urnebesne zabave vrlo je aktualna jer donosi kritiku društva u kojem se danas nalazimo. Korumpirani političari, brakovi iz računa, koristoljublje, malograđanština, prijevare i laži da bi se na bilo koji način opstalo... sve se to prožima kroz ovu predstavu koja s lakoćom puni dvoranu kazališta Kerempuh.

Koliko umjetnost ima snage, koliko nam pruža mogućnosti da pogledamo sebe i svoj život, svakodnevicu, iz nekog drugog kuta, pa i da utječemo direktno na stvarnost?

Umjetnost je oduvijek imala tu snagu pokrenuti i promijeniti zbivanja ili ih barem uplašiti. A najveća potvrda njezine snage događala se onda kad su je režimi zabranjivali. Umjetnost se ne može ugušiti niti sakriti, ona može samo na tren biti pokrivena crnom zavjesom ali kad-tad dođe trenutak kada ona ponovno izađe na svjetlo i progovara. Umjetnost osvještava čovjeka, ona mu daje dublju dimenziju.

Je li u umjetnosti danas jedina prava istina? Što je uopće istina i koliko smo i sami licemjerni i potkupljivi za račun sitnih interesa i koristi?

Svu istinu koju nosimo u sebi, a koju često ne možemo izgovoriti da ne povrijedimo ili uvrijedimo svoje bližnje i daljnje, volimo prepoznati u umjetnosti jer tada osjećamo olakšanje, kao da je netko progovorio umjesto nas samih. Ako danas netko ima smionosti progovoriti punu istinu onda je to umjetnost. Mali čovjek danas je zarobljen u svijetu banaka koje ga lažu da njegov život može biti ugodan i ispunjen materijalnim dodacima životu, i kad jednom upadne u tu halucinaciju on bezglavo tone, i dok tako tone možda mu se i dogodi da uspije kupiti kartu, otići na izložbu ili pogledati predstavu koja će ga prenuti iz sna i postaviti mu pitanje. Možda će potražiti odgovore duboko u sebi a možda će se i naljutiti jer umjetnost nije uvijek lijepa, pitka i vesela kao što ponekad i sama istina nije. Ali čovjek je često lakovjeran i lako potkupljiv i istina ga previše i ne zanima. Ako se dobro najeo i napio, on će prihvatiti sve što mora da taj standard i održi. U tom smislu ova predstava i jest kritika te istine i tog čovjeka.

Ima li suradnje među teatrima u regiji? Je li novac prva i osnovna prepreka? Koliko je važno vidjeti što i kako se radi u drugim sredinama, uspostaviti institucionalnu suradnju?

U teatrima u regiji ima suradnje i to vrlo uspješne što potvrđuje da umjetnost ne poznaje granice. Danas su sredstva za financiranje kulture minimalna u cijeloj regiji pa tako i kod nas, ali novac nije glavna prepreka jer se suradnje među kazalištima unatoč svemu ipak događaju. Satiričko kazalište Kerempuh u sklopu regionalne kulturne razmjene koju smatramo iznimno bitnim segmentom poslovanja i strategije kazališta kontinuirano pokreće suradnju i umjetničku razmjenu s najjačim kazalištima slične estetike u užoj i široj regiji. Novi način umrežavanja s regionalnom i internacionalnom zajednicom podrazumijeva poticanje umjetničke kreacije, razmjene znanja i iskustava te prezentacije radova. Satiričko kazalište Kerempuh jedno je od najzanimljivijih regionalnih kazališta u smislu tradicije, reputacije, povjerenja publike, potrebe publike za formatima komedije i satire, jakim glumačkim imenima ansambla te kvalitetom autorskih timova. Samim time otvaraju se prilike za kulturnim suradnjama u smislu gostovanja u teatrima sličnih estetika s ciljem dugoročnijeg koprodukcijskog partnerstva. U zadnjih nekoliko godina možemo se pohvaliti s iznimno uspješnim gostovanjima u Hrvatskoj i diljem regije, surađujemo s mnogim kazalištima, festivalima i organizacijama u zemlji i inozemstvu poput Ateljea 212, Mestnog gledališča ljubljanskog, Dramskog teatra Skopje, bečkog Akzent teatra, Sterijinog pozorja te Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Radujete li se izvedbi predstave 'Jedan sluga, dva gospodara' u Mostaru?

U Mostaru sam zadnji puta bila 2004. godine na gostovanju s predstavom "Balkanski špijun" u režiji Mustafe Nadarevića i izvedbi mog matičnog kazališta Kerempuh i pamtim to kao jako lijepo gostovanje. Publika nas je ispratila s ovacijama. Jako se veselim ponovnom dolasku u Mostar jer imamo sjajnu predstavu koju mostarska publika mora vidjeti.

Mostarska liska njeguje duh, liskaluk, komediju... Koliko je baš za današnje vrijeme važna komedija, satira, smijeh, duh...?

Čini mi se da nam je danas potrebno smijeha više no ikad. Svakodnevno nas bombardiraju tragedijama, katastrofama i dramama koje vrište iz dnevnih novina, tv dnevnika, političkih emisija, internetskih portala... Satira upravo sve to osuđuje i ismijava i čovjeku je potreban taj smijeh da preživi trenutak u kojem se nalazi. Kazalištu Kerempuh nikada nije falilo publike što je dokaz da su satira i komedija čovjeku itekako potrebne. Zato su nam i Mostarska liska i Dani satire Fadila Hadžića vrlo važni festivali gdje imamo priliku jedni s drugima podijeliti svoja iskustva i dobro se nasmijati. I zato pozivam publiku da ugase televizore, bace novine i isključe internet barem na dva i pol sata i prepuste se ansamblu kazališta Kerempuh da ih predstavom "Jedan sluga, dva gospodara" odvedu na urnebesno smiješnu pustolovinu ismijavanja naše stvarnosti. Veselimo vam se!!!

Kopirati
Drag cursor here to close