Kritičko preispitivanje

'Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja': Knjiga koja je uzbudila duhove i u Mostaru

Kultura / Flash | 11. 01. 2017. u 19:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sijedu je u Centru za kulturu u Mostaru održan razgovor o knjizi "Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" autora Rusmira Mahmutćehajića.

Knjiga "Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" izučava utjecaj Andrićeva pisanja na realne društvene tijekove, uključujući Andrićevo kreiranje i afirmiranje stereotipa i predrasuda prvenstveno prema bosanskom muslimanskom stanovništvu.

''Knjiga 'Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja' prvo je cjelovito kritičko preispitivanje ideologijskih čitanja, tumačenja i korištenja književnoga djela Ive Adrića u nacionalističkim, orijentalističkim i kulturno rasističkim odnosima prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu'', kazao je sveučilišni profesor Krsto Mijanović.

On će moderirao razgovorom o Mahmutćehajićevoj knjizi na kojemu su diskutirali Ivo Banac, Nerin Dizdar, Sanjin Kodrić, Mirsad Kunić, Senadin Lavić, Vahid Preljević i sam autor.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan kazao je kako je Mahmutćehajićeva knjiga uzbudila i liberalne, i konzervativne, i nacionalističke, i antinacionalističke, i komunističke, i antikomunističke krugove u Bosni i Hercegovini i regiji.

''Objavom ove knjige, književni opus Ive Andrića gurnut je pred ogledalo studioznog istraživanja koji je obrađen u Mahmutćehajićevoj knjizi te su tom slikom i iskrivljenim sadržajem mnogi bili iznenađeni'', istaknuo je Krhan.

Nerin Dizdar dodao je kako kroz knjigu "Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja" autor ukazuje na antibosanstvo i negiranje bosanskoga identiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close