Stećak

Andrea Radman iz Švedske najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji

Kultura / Flash | 01. 07. 2017. u 20:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga za očuvanje i promociju hrvatske tradicionalne kulture u Bosni i Hercegovini “Stećak”, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, organizirala je u subotu u Tomislavgradu četvrtu po redu Reviju tradicionalne odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske, a najljepšom je proglašena Andrea Radman iz Švedske.

Radman je pobijedila u konkurenciji 27 djevojka iz 21 države. Repliku ogrlice i narukvice iz 10. stoljeća iz Višića kod Čapljine uručila joj je Borjana Krišto, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Prvom pratiljom proglašena je Tajna Maric Langlois iz Australije, kojoj je priznanje, repliku srebrene ogrlice i naušnica iz Sasina , iz okolice Sanskog Mosta, predao je Tugomir Čuljak, izaslanik dr. Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Za drugu pratilju izabrana je Nina Vidović iz Njemačke, kojoj je izaslanica hrvatskog premijera Ivana Perkušić uručila repliku srebrenih naušnica s pozlatom iz Mandina Sela kod Tomislavgrada.

Prema internetskom glasovanju i izboru posjetitelja Facebook stranice Udruge „Stećak“ za miss fotogeničnosti pobjedu je odnijela Antonija Bašić iz BiH, a repliku naušnica iz Grboreza kod Livna uručio joj je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić.

Sve djevojke i njihova pratnja nagrađene su knjigom kolumni Joze Pavkovića, glavnog i odgovornog urednika Večernjeg lista za BiH, kao i torbama Lovely Bags, Marije Perić, poduzetnice iz Tomislavgrada.

Revija je održana pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlade Hercegbosanske županije i općine Tomislavgrad.

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Kopirati
Drag cursor here to close