Priča o pravima

AMUS demantira navode iz Hercegovine

''Nisu točni navodi da pojedinim autorima nije dozvoljen ulaz, oni su po vlastitom izboru napustili salu u kojoj se održavala Skupština'', stoji u demantu AMUS-a.
Kultura / Flash | 28. 10. 2019. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nisu točni navodi da pojedinim autorima nije dozvoljen ulaz, oni su po vlastitom izboru napustili salu u kojoj se održavala Skupština'', navode u demnatu iz AMUS-a (Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca) na tekst koji je objavljen na portalu Bljesak.info , a u kojem jedan od članova ove Asocijacije navodi neke od razloga zbog kojih je posljednja Skupština, održana 23. listopada u Sarajevu, završila burno.

Demant AMUS-a prenosimo u cijelosti:

''Sjednica Skupštine AMUS-a je 23.10.2019. godine okončana u potpunosti u skladu sa pozitivnim zakonskim odredbama i aktima AMUS-a.Članovi AMUS-a iz svih dijelova Bosne i Hercegovine su usvojili sve potrebne dokumente za dalji neometan rad AMUS-a te su usvojili izmjene i dopune Statuta i izabrali nove članove upravljačkih organa.

Nisu točni navodi da pojedinim autorima nije dozvoljen ulaz, oni su po vlastitom izboru napustili salu u kojoj se održavala Skupština. No i bez njihovog prisustva je postojao kvorum propisan Statutom Udruženja pa se sjednica Skupštine mogla nastaviti. U cilju pripreme za diskusiju na Skupštini sve članice i članovi AMUS-a su ranije dobili materijale u kojima su pojašnjenje sve tačke dnevnog reda. Nakon objave materijala u AMUS-u je upriličena „Kafa u AMUS-u“. Svi autori, članovi AMUS-a su pozvani da dođu u Stručnu službu na sastanak, uz kafu sa generalnom direktoricom na kojem bi dobili sva pojašnjenja, a koja se tiču predloženog dnevnog reda i materijala.

Dakle, svi koji su smatrali da postoji neka nepravilnost su imali priliku i prije održavanja Skupštine, a i na samoj sjednici Skupštine na jasan i decidan način ukazati na nepravilnosti ukoliko postoje. Niti jedan član prije Skupštine nije dostavio navedene primjedbe, a niti je na Skupštini bilo tko istaknuo neku nepravilnost kako to, neosnovano navodi grupa autora. Protiv ove grupe autora je podnijeta kaznena prijava radi osnova sumnje da su neovlašteno izradili i koristili pečat AMUS-a s ciljem upisa u Ministarstvo pravde BiH svojih upravljačkih pozicija u AMUS-u. Na svim kanalima komunikacije AMUS-a neposredno pred održavanje sjednice naglašeno je da zbog ograničenosti prostora i velikog odziva sjednici Skupštine mogu prisustvovati samo 984 autora koja su na popisu objavljenom na službenoj web stranici AMUS-a.

Prema izmjenama i dopunama Statuta AMUS-a omogućava se da bilo koja osoba  koje ima pravo prisustvovati i/ili sudjelovati u radu i/ili glasati nasjednici Skupštine Udruženja ima pravo da opunomoći bilo koje drugo fizičko lice da u njegovo ime i za njegov račun prisustvuje i/ili glasa na sjednici SkupštineUdruženja, ali ne i da sudjeluje u radu Skupštine Udruženja. Prije nego je usvojena ova 7. točka dnevnog reda opunomoćena lica bez obzira je li riječ o pravnicima, članovima obitelji ili drugim zastupnicima nisu mogla prisustvovati sjednici Skupštine.

Postavlja se pitanje kako uopće netko tko sebi dozvoli ovakve radnje (sumnja da je neovlašteno izradio i koristio pečat AMUS-a) može govoriti o eventualnom prikrivanju nezakonitih radnji i AMUS-u.

Održana sjednica Skupštine će svojim radom doprinijeti budućem i daljnjem uspješnom radu i stabilnosti AMUS-a kao jedine kolektivne organizacije za zaštitu autorskih glazbenih prava na području Bosne i Hercegovine'', stoji u demantu ove Asocijacije.

Kopirati
Drag cursor here to close