Lost Childhood

Amel Emrić, autor fotografija djece koja na svojim licima nose očaj i prazninu

Istaknuti umjetnik i fotograf Amel Emrić predstavio je tuzlanskoj javnosti u Galeriji Mandžić u Tuzli izložbu fotografija "Lost Childhood“, na kojima je prikazao sudbinu djece izbjeglica iz Sirije i djece Bosne i Hercegovine u vihoru rata.
Kultura / Flash | 22. 02. 2020. u 20:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istaknuti umjetnik i fotograf Amel Emrić predstavio je tuzlanskoj javnosti u Galeriji Mandžić u Tuzli izložbu fotografija "Lost Childhood“, na kojima je prikazao sudbinu djece izbjeglica iz Sirije i djece Bosne i Hercegovine u vihoru rata.

Jedan dio fotografija je nastao od 1993. do 1996. godine kada je Bosna i Hercegovina bila suočena s ratom, genocidom, stradanjem i izbjeglištvom, a drugi dio fotografija nastao je 2017. godine i govori o djeci izbjeglicama.

''Ja sam faktografski i fotografski bilježio našu stvarnost kroz emocije djece. Sličnu katarzu sam doživio i 2017. u najvećem izbjegličkom kampu na granici između Makedonije i Grčke 'Idomeni'  gdje sam se upoznao sa djecom iz Sirije koja su pobjegla od rata. Ta djeca su na svojim licima nosila očaj i prazninu. Djeca ne glume, ali su uvijek pronalazili način za igru kako bi takve misli sklonili. Vjerojatno ćemo za nekih dvadeset godina, u nekom drugom ratu vidjeti opet djecu i iste izraze lica'', kaže autor izložbe.

Foto: Fena / Amel Emrić, Lost Childhood

Smatra da smo brzo zaboravili ono što nam se dogodilo te naglašava da ove fotografije imaju  povijesnu vrijednost jer govore o teškim periodima kroz koje je prolazila naša država i mi kao društvo.

U Galeriji Mandžić izloženo je 40 fotografija, a cjelokupna izložba se sastoji od 70 fotografija. Ova izložba govori, kako ističe autor, da su djeca i dalje najugroženija populacija, posebno u ratnim djelovanjima.

''Djeca su uvijek u tom izbjeglištvu pronalazili način za igru i nadu. Nitko im nije mogao oduzeti njihovo djetinjstvo. Niti jednu od ovih fotografija ne bih izdvojio i za svaku vežem određenu uspomenu. Svaka ova slika nosi jedinstvenu poruku, a to je poruka nade'', poručio je Emrić.

Profesor Enver Mandžić, čija je galerija ustupila prostor ovoj izložbi, ističe da je Emrić umjetnik svjetskog glasa.

''Amel nas je ovom izložbom oplemenio i vjerujem da će ona probuditi u nama osjećanja, ali i sjećanja. Nadam se da ćemo odavde otići s novim utiscima nakon što smo vidjeli šta je Amel iz ljubavi prema djeci u raznim kampovima u svijetu uspio da zabilježi'', kaže profesor Mandžić.

Amel Emrić je kroz reportaže i foto-eseje u proteklih 27 godina izvještavao svjetsku javnost o ratu, genocidu, nasilju nad povratnicima, povratku izbjeglica i problemima identifikacije nestalih tijekom rata u BiH i na Kosovu.  

Objavljivao je u uglednim svjetskim magazinima, a izvještavao je sa brojnih kriznih područja u svijetu. 

Dobitnik je brojnih svjetskih priznanja.

Kopirati
Drag cursor here to close