JU OŠ „Drežnica“

Alternativni teatar iz Drežnice nastupio u Srebrenici

Kultura / Flash | 10. 02. 2017. u 18:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice alternativnog teatra JU OŠ „Drežnica“, Drežnica (Mostar), 9. veljače 2017. godine u Srebrenici, performansom „Majka Srebrenice“ otvorile su službeni dio programa Muzeja stalne postavke " Srebrenički genocid – neuspjeh međunarodne zajednice“ u Memorijalnom centru Potočari.

Prije izvođenja performansa prisutnima se obratila Amila Macić u ime učenika OŠ „Drežnica“:

''Uvaženi gosti i poštovani domaćini. Čast nam je da ove trenutke dijelimo s vama. Ne zaboravljajući prošlost, ali gledajući s nadom i povjerenjem u budućnost, želimo poslati jasnu poruku da žrtve genocida nikada neće biti zaboravljene. Mi, djeca, čuvat ćemo sjećanje na dane kada se svijet dijelio na dvoje… Na one koji su činili zlo… I na one koji su se branili od zla'', rekla je Amila.

U ime Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa", Memorijalnog centra Potočari i svih organizatora manifestacije poklon učenika OŠ „Drežnica“ Ena Bećić i Edina Bečić uručile su Sadiku Ahmetoviću, predsjedniku Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari.

''Umjetničko djelo na kojem je motiv stećka s podignutom rukom s lokaliteta Radimlje, podignutom rukom ljudska duhovnost postaje prisutna ovdje i u sadašnjici, i stihovi Maka Dizdara na bosančici „Ova ruka kaže ti da staneš / i zamisliš se nad svojim rukama“, su znak zahvalnosti i poštovanja prema Srebrenici, simbolu stradanja nevinih žrtava od kojih su neki bili i vršnjaci učenica koje izvode performans'', izjavila je Edita Kevro.

Članice alternativnog teatra JU OŠ „Drežnica“, Drežnica, Amila Macić, Edina Bečić i Ena Bećić, izvele su performans „Majka Srebrenice“ koji je ostavio izuzetan emotivan utisak na sve prisutne.

Autorica teksta „Majka Srebrenice“ je Binasa Hajrović, a performans je autorsko djelo prof. Edite Kevro voditeljice Alternativnog teatra OŠ „Drežnica“, priopćeno je.

Performans je posvećen svim majkama Srebrenice koje su nadljudskom snagom podnosile sve nedaće i snagom majčine ljubavi pokazivale dostojanstveno u borbi s najvećom tugom majčinog srca, ali i žrtvama genocida sa porukom da sve majke i nevine žrtve genocida nikada neće biti zaboravljene.

Učenice su u pratnji majki predstavnica Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa" položile cvijeće u mezarju Memorijalnog centra Potočari, odale dužnu počast žrtvama genocida i upisale se u Knjigu žalosti.

Muzej i stalna postavka "Srebrenički genocid - neuspjeh međunarodne zajednice" je nastao u suradnji nizozemskog Memorijalnog centara Kamp Westerbork, Memorijalnog centra Potočari i nizozemske mirovne organizacije Pax. Nalazi se u renoviranoj zgradi nekadašnjeg zapovjednika nizozemske bojne UNPROFOR-a i dio je projekta koji financira Veleposlanstvo Nizozemske u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close