Svečano

Akademijom završeno obilježavanje Dana državnosti BiH u Mostaru

Posjetama mezarju Šehitluci i svečanoj akademiji koja je održana u Narodnom pozorištu, završeno je obilježavanje Dana državnosti BiH u Mostaru.
Kultura / Flash | 25. 11. 2019. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posjetama mezarju Šehitluci i svečanoj akademiji koja je održana u Narodnom pozorištu, završeno je obilježavanje Dana državnosti BiH u Mostaru.

Svečanoj akademiji je prisustvovao i još uvijek aktualni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Foto: Bljesak.info / Svečana akademija i posjeta mezarju Šehitluci

Zvizdić je prije akademije rekao kako je današnji dan ustvari jedan od četiri najvažnija u dugoj  povijesti Bosne i Hercegovine.

''Poruke ZAVNOBiH-a dale su suštinu i bit Bosni i Hercegovini kao višenacionalnoj i multikulturalnoj zajednici ravnopravnih naroda i građana'', rekao je.

Poručio je i kako je neophodno jačati nacionalni identitet jer nema države bez njenog naroda, a ni narod ne može postojati bez svoje države.

''Država je Bosna i Hercegovina, a narod su Bosanci i Hercegovci, dakle građani kao nosioci političkog subjektiviteta. Oni pripadaju Bošnjacima, bosanskim Srbima i bosanskim Hrvatima i Ostalima. Jako je važno razumjeti i napraviti taj amalgam jedinstva kako bi se nastavili kretati prema naša dva cilja EU i NATO'', rekao je Zvizdić.

Foto: Bljesak.info / Svečana akademija, govori Denis Zvizdić

Prethodno su izaslanstva posjetila i Partizansko spomen groblje, te uz polaganje cvijećaodalež poštu i žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

Foto: Bljesak.info / Glazbeni program u Narodnom pozorištu
Foto: Bljesak.info / Svečana akademija u Narodnom pozorištu
Foto: Bljesak.info / Federalna ministrica obrazovanja i znanosti prof.dr. Elvira Dilberović
Kopirati
Drag cursor here to close