''Dani svetog Nikole Tavelića''

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja predstavljena u Tomislavgradu

Većina predmeta koji se nalaze u fundusu Franjevačkog muzeja potječe iz DR Kongo, jedan manji dio predmeta je iz Ruande, Kenije i Ugande.
Kultura / Flash | 01. 07. 2018. u 12:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu duhovno-kulturne manifestacije ''Dani svetog Nikole Tavelića'', a povodom proslave 50 godina misionarskog rada hercegovačkih franjevaca u Kongu, u subotu je u samostanskome klaustaru otvorena izložba ''Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad''.

Na otvaranju izložbe gvardijan Franjevačkoga samostana fra Sretan Ćurčić kazao je kako se radi o jedinstvenoj zbirci u BiH, koja je nastala zahvaljujući misionarima i njihovom požrtvovanom radu, a eksponati koje su misionari prikupljali proteklih godina danas predstavljaju nacionalno blago BiH.

Kustos Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada Stipan Dilber kazao je kako na afričkom kontinentu živi približno tri tisuće etničkih skupina i svaka od tih skupina ima svoja jedinstvena kulturna obilježja, što govori o kompleksnosti i težini tumačenja tradicionalne umjetnosti Afrike.

Većina predmeta koji se nalaze u fundusu Franjevačkog muzeja potječe iz DR Kongo, jedan manji dio predmeta je iz Ruande, Kenije i Ugande, a dio predmeta muzeju je ustupila Humanitarna udruga "Kap ljubavi".

''Prikupljanje eksponata krenulo je spontano. Prilikom svakog povratka iz Konga misionari bi sa sobom donosili određene predmete tradicionalne afričke kulture koje su dobivali kao poklone ili su bili kupljeni od domorodačkog stanovništva. Nakon što se kroz desetljeća skupila velika količina tih predmeta, rodila se ideja da se formira samostanska zbirka'', kazao je Dilber.

U fundusu se tako nalaze razne drvene skulpture, maske, tradicionalni glazbeni instrumenti, razni uporabni predmeti, nakit oruđe i oružje, minerali, kao i predmeti organskog porijekla, napravljeni od kože, kostiju i rogova afričkih životinja.

Danas se zbirka sastoji od preko tisuću eksponata, više od 10.000 fotografija i preko deset sati videozapisa.

''Posebnu grupu čine predmeti koji se vežu uz Katoličku Crkvu i djelovanje misionara. Svojom ljepotom posebno se ističu predmeti napravljeni od poludrag kamena mahahita i bjelokosti. Većina tih predmeta služi za magijske obrede i usko je povezano s tradicionalnim vjerovanjem Luba naroda o univerzalnom tvorcu, životu poslije smrti, povezanosti života u smrti i održavanjem dobrog etičkog ponašanja'', kazao je Dilber.

Proteklih godina na Crnom Kontinentu djelovalo je sedam hercegovačkih franjevaca (fra Blago Brkić, fra Ante Ivanković, fra Stojan Zrno, fra Filip Sučić, fra Ante Kutleše, fra Petar Čuić i fra Jozo Vasilj) od kojih je pet s područja tomislavgradske općine, stoga je i proslava 50 godina misionarskog rada upriličena u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu.

O misionarskom životu i radu govorio je fra Ante Kutleša, koji je 40 godina svog života proveo u Kongu, naviještajući evanđelje, gradeći misije i brojne crkve, te radeći na drugim područjima života, posebno na karitativnom, socijalnom i kulturnom području.

Obilježavanje 50 godina misionarskog rada nastavlja se u ponedjeljak, 2. srpnja, kada će biti predstavljena knjiga fra Stojana Zrne "Priče iz Afrike", a dva dana kasnije planirana je projekcija dokumentarnog filma "Od Hercegovine do Konga".

Kopirati
Drag cursor here to close