Mostarski OKC

Abrašević tijekom pandemije: Radilo se punom parom

Po ponovnom normaliziranju rada, mnogo posla je ipak pred njima.
Kultura / Flash | 24. 06. 2020. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč nemogućnosti održavanja događaja zbog epidemioloških restrikcija, mostarski Omladinski kulturni centar (OKC) Abrašević i dalje je nastavio s radom. Doduše, online.

''Abrašević je kao i ostatak svijeta za vrijeme izbijanja pandemija korona virusa preselio online. Dinamika aktivnosti u prostoru, kao i održavanje koncerata, pauzirana je do poboljšanja epidemioloških uvjeta. Ali daleko od toga da je rad centra stao, štoviše, pojačani su napori i aktivnosti na osmišljavanju i realiziranju brojnih ideja i projekata'', kazao je za Bljesak.info Husein Oručević iz OKC-a.

Oručević dodaje kako su iskoristili sve dostupne digitalne alate kako bi se njihovi, prethodno započeti, projekti, aktivnosti i inicijative nesmetano nastavili.

Po ponovnom normaliziranju rada, mnogo posla je ipak pred njima.

''Posebno je bila važna naša redovita medijska prisutnost, prije svega kroz AbrašRadio, ali i nastavak umrežavanja mladih u novim okolnostima. Po povratku u fizički prostor nastojimo iskustva stečena u ovoj izvanrednoj situaciji iskoristiti za daljnje unapređenje rada Centra. Sada nas očekuju, između ostalog, reorganizacija naših prostorija i priprema novog koncepta korištenja centra i njegovih resursa'', rekao je Oručević.

Napominje kako je 'Abraš' kontinuirano radio na medijskom praćenju posljedica pandemije, razvoju književnog izdavaštva, pokretanja regionalne suradnje, razmjene kulturnog i glazbenog programa s partnerima iz Zagreba, Beograda, Ljubljane i Skoplja.

Tradicionalna je i podrška mostarskom Street Art Festivalu, a dodaje da se radi i na nizu medijskih, kulturnih i edukativnih projekata na regionalnoj, ali i europskoj razini.

No, pandemijska 'apstinencija' za Abrašević je drugačija od ostalih gradskih kulturnih ustanova. Kazališta, kulturni domovi i ostale ustanove koje nisu bile u mogućnosti raditi, od Grada Mostara će dobiti financijsku podršku. Koliko i kako, nije poznato, ali obećanje Grada je da te ustanove neće propasti.

Mimo pandemije, OKC Abrašević nema redovito financiranje. Prema Oručevićevim riječima, ne financiraju se ni od jednog proračuna, a čak im je i u federalnom parlamentu bila upućena inicijativa za pronalazak sredstava. Ni inicijativa, a ni zamolbe za financiranjem OKC-a, nisu urodile plodom, a ustanova koja skoro dva desetljeća afirmira i podržava mlade umjetnike i dalje nastavlja proizvoditi sadržaj, unatoč tome što od proračuna ne dobivaju ni tragove.

Kopirati
Drag cursor here to close