Rad Mate Skoke

Virus organizira izložbu ''Ljubav je na selu – Revitalizacija hercegovačkog sela''

Tema izložbe je diplomski rad Mate Skoke sa Diplomskog studija arhitekture i urbanizma pri Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.
Kultura / Flash | 18. 10. 2019. u 10:15 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ljubav je na selu - Revitalizacije hercegovackog sela'' će se održati 24.10.2019. na dvije lokacije u dva oblika - s predavanjem u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača s početkom u 18 sati nakon čega slijedi izložba s projektnim maketama i plakatima u galeriji Virus s početkom u 19 sati.

Tema izložbe je diplomski rad Mate Skoke sa Diplomskog studija arhitekture i urbanizma pri Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

Foto: PR / Virus organizira izložbu ''Ljubav je na selu – Revitalizacija hercegovačkog sela''

Rad propituje i nudi određeni gospodarski, ekonomski i stambeni model u hercegovačkom selu koje se trenutno nalazi u osjetljivoj situaciji. Selo unutra kojeg su se obavile analize i ponudila arhitekonska i urbanistička rješenja je selo Rasno unutar općine Široki Brijeg.

U radu se obrađuju teritorijalni problemi sela koji uključuju pitanje njegova identiteta, infrastrukturne zastupljenosti, povezanosti s okolnim naseljima i urbanim središtima u Hercegovini, kvalitete stanovanja, gospodarenja krajolikom te kulturnim i javnim životom malih mijesta.

Bazirajući se na lokalnim resursima, ponuđena su tri rješenja, odnosno, dva urbanistička i jedan arhitektonski projekt:

- Urbanističko prijedlog novog ruralnog naselja čiji se koncept referira na tradicionlno hercegovačko susjedstvo;
- Urbanističko uređenje postojeće spomeničke staze, staze uz koju se smjestio velik broj spomenika od ilirskih vremena do danas, na način da joj se utvrdi identitet i pruži posjetiteljim određene sadržaje koji aktiviraju mjesto, a jedan od glavnih alata je razvoj infrastrukture navodnjavanja.

- Arhitektonski projekt poljoprivrednog instituta unutar kojeg su se smjestili pripadajući laboratoriji, veterinarska stanica, mala knjižnica i dvorana s ciljem aktiviranja i stvaranja odžive slike gospodarstva šire okolice mjesta.

Svi projekti se baziraju na lokalnim resursima smještenima u trenutnu ekonomskom i gospodasrkom kontekstu te izvedivi sa dostupnim tehnologijma.

Osim što projekt obrađuje hercegovačke teritoraijalne probleme, promiče i lokalni arhitektonski narativ, lokalne materijale i građevinske tehnologije te predaže zanimljive i isplative društvene scenarije bazirane na njima i ostvarive na hercegovačkom krajoliku.

Obzirom na samu prirodu rada kao diplomskog studenstkog rada, izložba bi bila privlačna i studentima arhitekture te ostalim studentima i učenicima srodnih djelatnosti.

Izložba je također održana u širokobriješkoj galeriji Vrba 19.9.2019. kojoj je predhodilo predavanje u Narodnoj knjižnici s jako dobrim odazivom te smatramo da interes za izložbu postoji i u Mostaru.

Foto: PR / Virus organizira izložbu ''Ljubav je na selu – Revitalizacija hercegovačkog sela''
Kopirati
Drag cursor here to close