Nagrade i priznanja

U Sarajevu izabran Europski muzej godine

Domaćin konferencije je bio Muzej ratnog djetinjstva čije je prošlogodišnje osvajanje Muzejske nagrade Vijeća Europe otvorilo put održavanju ovog prestižnog skupa u Bosni i Hercegovini
Kultura / Flash | 26. 05. 2019. u 16:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu navečer su u Narodnom pozorištu u Sarajevu dodijeljene najvažnije europske muzejske nagrade. Ove godine je nominirano 40 muzeja, a dodijeljeno je pet nagrada i nekoliko specijalnih priznanja.

Glavne nagrade u programu Europski muzej godine otišle su u Nizozemsku i Švicarsku. Nagradu Europski muzej godine dobio je 'Rijksmuseum Boerhaave' iz Nizozemske, a Muzejsku nagradu Vijeća Europe, koju je 2018. dobio Muzej ratnog djetinjstva, dobio je Muzej komunikacije iz Berna.

Nagrada 'Kenneth Hudson' dodijeljena je muzeju 'Weltmuseum' Wien iz Austrije, a nagrada 'Siletto' muzeju 'Strandingsmuseum' St. George iz Danske. Muzejsku nagradu 'Portimao' koja se dodjeljuje tek od ove godine dobio je muzej 'Brunel’s SS' iz Velike Britanije.

Specijalna priznanja dobili su sljedeći muzeji: Muzej Apoksiomena iz Hrvatske, House of European History iz Belgije, Memorial de Verdun iz Francuske, Moesgaard muzej iz Danske, Museum Narodowe w Szczecinie – Centrum Dialogu Przelomy iz Poljske, Museum Pana Tadeusza iz Poljske, Museum Plantin-Moretus iz Belgije i World Nature Forum iz Švicarske.

Svečanu ceremoniju u Narodnom pozorištu otvorili su Jette Sandahl, predsjednica Europskog muzejskog foruma, Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva, Lars-Gunnar Wigemark, specijalni predstavnik EU u BiH i Lejla Mujkić, šefica kabineta premijera Kantona Sarajevo.

Foto: Muzej ratnog djetinjstva / Detalj sa svečanosti

"Bosna ne samo da pripada Europi, ona i treba Europu. Ipak, uvjeren sam da i Europa treba Bosnu. Snažniji smo zajedno. Bogatiji smo zajedno. I upravo to je razlog zašto smo doveli ovu konferenciju u Sarajevo i to je poruka koju želim da ponesete sa sobom", rekao je Halilović.

Lejla Mujkić, šefica kabineta premijera Kantona Sarajevo, poželjela je dobrodošlicu gostima, te je prenijela riječi premijera Kantona Sarajevo, Edina Forte, koji je istaknuo važnost ove manifestacije, te izrazio zadovoljstvo što se konferencija 'Europski muzej godine' održala u Sarajevu. Specijalni predstavnik EU, Lars-Gunnar Wigemark, naglasio je kako je bogatstvo različitih kultura jedna od glavnih vrijednosti Europske unije i da su upravo muzeji čuvari kulturne baštine i različitosti.

Osim sudionika konferencije, svečanoj ceremoniji prisustvovali su veleposlanici i predstavnici 16 veleposlanstava, predstavnici lokalnih vlasti, te partneri i prijatelji Muzeja ratnog djetinjstva. Prijemom u Narodnom pozorištu i svečanom dodjelom nagrada je i službeno okončana četverodnevna konferencija Europski muzej godine, na kojoj je sudjelovalo više od dvije stotine muzejskih stručnjaka iz preko 20zemalja.

Domaćin konferencije je bio Muzej ratnog djetinjstva čije je prošlogodišnje osvajanje Muzejske nagrade Vijeća Europe otvorilo put održavanju ovog prestižnog skupa u Bosni i Hercegovini po prvi put, što će doprinijeti afirmaciji domaće muzejske i kulturne scene, navedeno je u priopćenju iz Muzeja ratnog djetinjstva.

Kopirati
Drag cursor here to close