Bogat program

Svečanošću završile jubilarne Šantićeve večeri poezije

Kroz manifestaciju je prošlo na desetine umjetnika iz više gradova Bosne i Hercegovine i regije.
Kultura / Flash | 06. 11. 2019. u 21:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodjelom 'Prosvjetine' stipendije 'Vladimir Ćorović' i otvaranjem 'Prosvjetine škole srpskog jezika, povijesti i kulture' u srijedu su u Mostaru svečano zatvorene jubilarne 100. Šantićeve večeri poezije.

Predsjednica Organizacijskog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica Šagovnović kazala je kako je navedeni odbor presretan i prezadovoljan onim što je manifestacija ponudila, kao i odjecima koje je izazvala.

"U mjesec dana organizirali smo 15 događaja, a manifestacija je održana u svakom dijelu Mostara, jednu večer je bila i u Nevesinju, a jednu u Banjoj Luci. Mislim da su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) 'Prosvjeta' i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo 'Gusle' na dostojanstven način obilježili ovaj veliki jubilej", kazala je Bjelica Šagovnović.

Foto: Bljesak.info / Detalj s posljednjeg sadržaja 100. Šantićevih večeri poezije

Istaknula je također kako je ova manifestacija vratila srpsku kulturu u Mostar na mjesto koje zaslužuje.

"Ne samo da smo na dostojanstven način proslavili ime našeg velikog pjesnika nego smo zapravo poslali i pozitivne poruke iz Mostara kroz suradnju s prijateljskim društvima i institucijama. Moram podsjetiti kako smo dio programa organizirali s drugim institucijama kulture poput predstave koju smo radili s tri kazališne kuće iz Mostara i Banje Luke, zatim izložbe koje smo organizirali s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače, Centrom za kulturu i slično", navela je Bjelica Šagovnović.

Dodala je kako je kroz manifestaciju prošlo na desetine umjetnika iz više gradova Bosne i Hercegovine i regije.

"Kroz manifestaciju je također prošlo na stotine posjetitelja i ja zaista mogu biti samo sretna i zadovoljna. Isto tako večeras smo dodijelili 75 stipendija za 75 učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Novac za stipendije prikupili su Mostarci rasuti diljem svijeta koji su željeli stipendirati talentiranu djecu Hercegovine", kazala je Bjelica Šagovnović.

Foto: Bljesak.info / Detalj s posljednjeg sadržaja 100. Šantićevih večeri poezije

Završetkom 100. Šantićevih večeri poezije, kako je kazala, počinje 'Prosvjetina škola srpskog jezika, povijesti i kulture'.

"To je dopunska nastava koju SPKD 'Prosvjeta' svakog drugog vikenda organizira za djecu koja u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) ne mogu pohađati nastavu na materinskom jeziku. Interes je svakako velik, to je mjesto gdje se djeca mogu susresti, naučiti svoj jezik, pismo i kulturu, odnosno ono što im nije omogućeno u obrazovnom sistemu HNŽ, gdje se nažalost ne pohađa nastava na srpskom jeziku", navela je Bjelica Šagovnović.

Svećenik Radivoje Krulj, koji je jedan od najzaslužnijih za program stipendiranja, stipendistima je poručio da ostanu istrajni u stjecanju novih znanja, obrazovanju i usavršavanju, jer je znanje i obrazovanje jedini način da narodi, posebno tamo gdje su u manjini, ostanu i opstanu.

Učenica 'Prosvjetine škole' i dobitnica navedene stipendije Sara Vujčić kazala je kako ovu školu pohađa od njenog osnivanja.

Foto: Bljesak.info / Detalj s posljednjeg sadržaja 100. Šantićevih večeri poezije

"Učimo ono što nam naš obrazovni sistem u Mostaru nije mogao priuštiti, a to su srpski jezik, povijest i kultura. Osim učenja družimo se s vršnjacima i ljudima koji imaju iste interese, a što se tiče stipendije, zahvalila bih se svim donatorima, jer ta stipendija stvarno puno znači", kazala je Vujčić.

Inače, ova manifestacija održavala se u Mostaru od 6. listopada, u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a 'Prosvjeta' i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva 'Gusle'.

Kopirati
Drag cursor here to close