Kolika je direktorova plaća?

Svađa oko Muzeja ratnog djetinjstva

Ministarstvo navodi da je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobivena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plaća, te je zato donesena odluku o prekidu financiranja istom.
Kultura / Flash | 18. 09. 2020. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na službenom Facebook profilu Muzej ratnog djetinjstva objavio priopćenje za javnost u kojem navodi kako ova institucija od Ministarstva kulture i sporta KS nije dobila predviđeni proračun od 50.000 KM, navodeći uz to kako je doprinos muzeja proračunima svih razina vlasti u 2020. godini iznosio 200.000 KM.

"Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić (SDA) ukinuo je sredstva Muzeju ratnog djetinjstva u godini pandemije te tako ujedinio napore s federalnom ministricom Zorom Dujmović (HDZ) i pokušao iskoristiti pandemiju da ugrozi postojanje Muzeja ratnog djetinjstva", navodi se na početku priopćenja Muzeja ratnog djetinjstva.

U nastavku kažu kako Alikadić Muzeju ratnog djetinjstva nije dodijelio ni 1 KM, iako je Nacrtom proračuna KS (koji je usvojila Skupština Kantona) bilo predviđeno 50.000 KM.

"Nakon što smo mu se u travnju obratili dopisom s molbom da požuri isplatu sredstava predviđenih Nacrtom proračuna KS kako bismo u pandemijskim okolnostima uspjeli sačuvati radna mjesta i projekte, ministar nam nikad nije odgovorio na dopis, a nakon toga je do rujna razvučeni proces dodjele sredstava završio potpunim uskraćivanjem sredstava Muzeju ratnog djetinjstva. U međuvremenu smo pravovremeno aplicirali za planirana sredstva putem javnog poziva i ispunili sve kriterije. Ostaje nejasno što je ministar Alikadić uradio sa 50.000 KM koje su Nacrtom proračuna KS bile predviđene za MRD, te kome ih je i pod kakvih uvjetima dodijelio", piše u nastavku.

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo reagiralo je nakon današnjih informacija Muzeja ratnog djetinjstva koji su naveli kako nisu dobili niti jednu KM sredstava, iako je predviđeno Nacrtom proračuna 50.000 KM.

"Muzej ratnog djetinjstva je registriran kao udruženje i kao takav aplicira za proračunska sredstva. Ne smije pri tom ni po kom osnovu imati prednost u odnosu na sva druga udruženja registrirana u Kantonu Sarajevo", navodi se kao prvi razlog.

Prema novim principima pravljenja proračuna, kako je pripćeno, s ciljem da se osigura ravnopravni tretman svima, više nijedno udruženje ne smije imati posebnu poziciju u proračunu, već je stavka za sva udruženja zbirna.
Sredstva iz ove stavke su raspoređivana posebnim odlukama, prenosi Akta.

"Muzej je aplicirao na Javni poziv za sufinanciranje projekata kulture i sporta, međutim umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu tako da nam prezentira provedene projekte i njihove rezultate, Muzej je dostavio Ministarstvu platnu listu. Iz platne liste proizilazi da direktor Muzeja ima platu od preko 5.500 KM, dok izvršna direktorica - od 5.175 KM. 3.900 KM iznosi plata direktorice za razvoj i projekte. Radi se o platama na razini najviših državnih funkcionera, deset puta većim od plata uposlenika u kulturnim institucijama od državnog značaja. Ovakav disbalans smatramo nepravednim prema drugim kulturnim radnicima s prostora našeg kantona", priopćeno je.

Dalje, Ministarstvo navodi da je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobivena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plaća, te je zato donesena odluku o prekidu financiranja istom.

"Proračunska sredstva imaju za cilj poticanje razvoja kulturnih sadržaja u Kantonu Sarajevo, te ne trebaju biti isključivo izvor primanja za direktore. Ovo je stav resornog ministarstva i provodit ćemo ga dosljedno prema svim institucijama kulture i sporta", zaključeno je.

Muzej ratnog djetinjstva je nakon, kako kažu neistina koje je iznijelo Ministarstvo kulture KS, negiralo sve neistine i najavilo da će tužiti ministarstvo zbog ugrožavanja imidža Muzeja ratnog djetinjstva.

1. Nije točno da Muzej ratnog djetinjstva nije opravdao utrošak sredstava za prošlu godinu. Muzej ratnog djetinjstva je opravdao utrošak sredstava, o čemu postoje dokazi, a nikad nijedna marka kantonalnog ili drugog budžetskog novca nije trošena za plate direktora ili izvršne direktorice Muzeja.


2. Na objavljenoj slici nije nikakva "platna lista" kako je navedeno, već planirani godišnji budžet koji je dostavljen Ministarstvu. U njemu se nalaze planirane BRUTO, a ne NETO plate. To znači da nema govora o platama od 5.000+ KM kako je predstavljeno. U Muzeju ratnog djetinjstva nikad nije isplaćena pojedinačna mjesečna plata od preko 3.000 KM. Prosječna plata u Muzeju ratnog djetinjstva je oko 1.800 KM. Muzej ratnog djetinjstva zapošljava isključivo visokoobrazovan i stručan kadar i sretni smo da našem osoblju možemo ponuditi dobre uvjete za rad.


3. Zloupotrijebljeni interni dokument iz aplikacije (nemamo problema s objavljivanjem istog, već s malicioznom interpretacijom) je PLANIRANI godišnji budžet. Isti nikada ne bude potpuno ostvaren, a nekad ne bude ni 60% ostvaren. Tako naprimjer, direktor Muzeja ratnog djetinjstva nije imao nikakva primanja čak 5 mjeseci tijekom 2017. godine, dok su primanja drugih uposlenika bila redovna, a projekti uspješno realizirani.


4. Iste ove neistine o Muzeju ratnog djetinjstva ministar Alikadić već je iznosio na službenim sastancima za što postoje svjedoci. Zbog toga je svakako već u pripremi tužba protiv ministra Alikadića. Sada će MRD tužiti i Ministarstvo zbog objave neistina na službenoj stranici.


5. Na sva primanja uposlenika Muzeja ratnog djetinjstva uredno su plaćeni svi porezi i doprinosi, a i pored toga smo predmet serijskih naručenih inspekcijskih posjeta. Muzej ratnog djetinjstva godišnje po različitim osnovama u budžet uplaćuje oko 200.000 KM. Inače, od osnivanja, Muzej 97% svog budžeta ostvaruje iz međunarodnih i vlastitih izvora, a tek oko 3% od svih razina vlasti u BiH.


Muzej ratnog djetinjstva sredstva pravda donatorima od kojih ih dobiva, prolazi rigorozne provjere i revizije, i nikada nije imao problema s bilo kakvim izvještavanjem i provjerama. Muzej ratnog djetinjstva nastavit će djelovati transparentno i u skladu s najvišim standardima, za što je već dobio i neka od najznačajnijih međunarodnih muzejskih priznanja", stoji u priopćenju iz Muzeja ratnog djetinjstva.

Kopirati
Drag cursor here to close