Inicijativa

Papira ima, novca nema: Koje su stranke za spomenik Mujagi Komadini na Musali?

Spomenik Mujagi Komadini bi trebao biti izgrađen prema zamisli kipara Florijana Mićkovića, na temelju koje se dobila suglasnost Federalnog zavoda kulturno-historijskog naslijeđa.
Kultura / Flash | 17. 12. 2020. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije sedam i pol godina pokrenuta je inicijativa građana Mostara da se podigne spomenik najpoznatijem gradonačelniku Mostara Mustafi Mujagi Komadini. U samo dva dana pokretači ideje Josip Muselimović, odvjetnik, Radmilo Braca Andrić, bivši gradonačelnik Mostara i Edin Batlak, poduzetnik prikupili su blizu dvije stotine potpisa podrške od Mostaraca svih nacionalnosti čime je potvrđen opći građanski konsenzus oko imena gradonačelnika koji je ostavio najsnažniji pečat u prošlosti našeg grada, objavio je Inicijativni odbor za izgradnju spomenika.

U priopćenju se ističe kako je Mujaga Komadina svojim Mostarom upravljao u vrlo teškim vremenima od 1909-1918, ali to ga nije spriječilo da iza sebe ostavi najkapitalnije projekte koji i danas služe na dobrobit svih građana Mostara.

Inicijativni odbor putem ureda mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića i Službe za urbanizam i građenje osigurao je potrebne suglasnosti za podizanje spomenika u povijesnom centru grada na trgu Musala u neposrednoj blizini Gradske banje koja je izgrađena uoči Prvog svjetskog rata.

''Spomenik bi trebao biti izgrađen prema zamisli mostarskog kipara Florijana Mićkovića, na temelju koje se dobila suglasnost Federalnog zavoda kulturno-historijskog naslijeđa. U proteklih sedam godina nije se osigurala financijska podrška u proračunu grada Mostara. Na izborima za Gradsko vijeće grada Mostara natječe se veliki broj koalicija i stranaka koje u svojim izbornim sloganima koriste ime grada Mostara. Inicijativni odbor je ocijenio da je upravo predizborno vrijeme zgodna prilika za provjeru vjerodostojnosti odanosti mostarskim vrijednostima koje svakako uključuju zaostavštinu velikana Mostara prije svega gradonačelnika Mujage Komadine. Koristimo priliku obavijestiti mostarsku i širu javnost da se našem pozivu za podršku inicijativi za podizanje spomenika gradonačelniku Komadini i njegovo financiranje iz proračuna za 2021.godinu odazvalo više stranaka čiji vijećnici su spremni svjedočiti svoju posvećenost ovoj ideji'', navodi se.

U priopćenju ističu kako su u pismenoj formi podržale inicijativu članice Koalicije za Mostar 2020, SDP HDZ 1990, Platforma za progres i Neovisna listi ''Pravo na grad''.

''Stanovito razumijevanje za inicijativu iskazale su Lista 'Ostajte ovdje-Zajedno za naš Mostar' i Naša stranka koja je članica BH Bloka. Nadamo se da i ostali pozvani akteri koji pismeno nisu odgovorili na naš poziv to nisu učinili uslijed velikih predizbornih aktivnosti obzirom da su u ranijem periodu iskazivali simpatije prema inicijativi. Vjerujemo da će u vijećničkoj proceduri usvajanja budžeta za 2021.godinu svi akteri budućeg Gradskog vijeća potvrditi da na imenu Mujage Komadine postoji mostarski politički i društveni konsenzus. Na nama građanima Mostara je da sa dužnom pažnjom pratimo sva zbivanja u Gradskom vijeću i stranke ocjenjujemo prema izvršenju obećanog'', navodi se u priopćenju kojeg potpisuju Edin Batlak, Radivoje Krulj i Josip Muselimović.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close