Državna smotra izvornog folklora

Smotra folklora: Mostarci i Širokobriježani putuju u EU

Oko 500 sudionika iz 14 kulturno - umjetničkih društava pokazalo je što znaju i umiju, a sve kako bi se plasirali na putovanje u Hrvatsku na jednu od smotri
Kultura / Flash | 13. 05. 2019. u 00:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom subote, Mostar su ukrasile narodne nošnje iz svih krajeva BiH, a u okviru državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH. Tijekom popodneva je upriličen defile ulicama grada, a potom u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača održan je natjecateljski dio.

Oko 500 sudionika iz 14 kulturno - umjetničkih društava pokazalo je što znaju i umiju, a sve kako bi se plasirali na putovanje u Hrvatsku na jednu od smotri - 'Vinkovačke jeseni', Đakovački vezovi', 'Na Neretvu misečina pala', smotra Hrvatskog sabora kulture i 'Brodsko kolo'.

"Cilj smotre je očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, kulture koja je biser BiH, i ono na čemu bi trebali graditi i našu budućnost je upravo kultura kojom smo bogati kroz čitavu prošlost koja je iza nas'', izjavio je predsjednik UHAKUD-a u BiH Vedran Vidović.

Stručni žiri imao je težak zadatak da odluči koga će poslati na navedene manifestacije. Tako će na 'Vinkovačke jeseni' ići HKUD 'Rodoč' (Mostar), KUD 'Rudine' župa Vidoši (Livno) i KUD 'Mokro' (Široki Brijeg).

Na 'Đakovačke vezove' žiri je poslao HKUD 'Tamburica' Koraće i HKUD 'Vrila' Široki Brijeg. Na Hrvatskom saboru kulture nastupit će HKUD 'Zora' Struge - Gorica i HKUD 'Hercegovac' Široki Brijeg. Na 'Brodskom kolu' nastupit će HKUD 'Tihaljina' iz Tihaljine. U okviru programa 'Na Neretvu misečina pala' nastupit će HKUD 'Goranci' Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close